Alro Slatina ar putea sa-si reduca productia cu pana la 50% , iar de anul viitor numarul angajatilor ar putea scadea cu 1.200, decizia finala urmand sa fie luata la inceputul saptamanii viitoare de catre Consiliul de Administratie
Din cauza reducerii pretului aluminiului, care a scazut cu peste 50% de la mijlocul lui iulie 2008 si pana acum, Vimetco a recomandat, la sedinta Consiliului de Administratie tinuta saptamana aceasta, sa fie operate noi scaderi ale productiei la Alro SA si sa se diminueze numarul de angajati. Aceasta recomandare vine ca urmare a unei analize generale a operatiunilor globale ale Vimetco.

"In ultimele luni, pretul aluminiului a scazut in conditiile in care economia mondiala se indrepta spre recesiune. Suntem una din primele companii care am reactionat la deteriorarea pietei, anuntand reduceri ale productiei in China, inca din luna octombrie. In momentul de fata, pretul aluminiului a ajuns la un nivel care ne obliga sa luam in calcul noi reduceri ale productiei in Romania, pentru a ramane competitivi si pentru a ne pastra nivelul de lichiditati banesti ale grupului si ale unitatilor locale", a declarat presedintele Alro SA, Christian Wuest.

De asemenea, Alro va cauta si modalitati de reducere a costurilor cu materiile prime, precum alumina, cocs, smoala si alte materiale si servicii.

Liderii celor sapte sindicate din Alro Slatina au semnat, vineri, o nota de protest intitulata "Opriti macelul de la Alro Slatina", ca urmare a deciziei consiliului de administratie Vitmeco de a disponibiliza 1.800 de angajati din cei 3.500 si a inchide jumatate din capacitatile de productie.

Constantin Popescu, liderul sindicatului Aluministul, a declarat ca disponibilizarile decise sunt doar pentru prima etapa, in primavara urmand ca societatea sa-si inchida portile.

Sindicalistii acuza patronatul ca a luat o astfel de decizie in conditiile in care societatea a obtinut in acest an un profit de 130 de milioane de dolari. Ei sustin ca s-a luat o astfel de decizie pentru a obtine sumele necesare finantarii investitiilor facute de Vitmeco in China. Aici, grupul Vitmeco are in derulare un program de investitii de peste 1,5 miliarde de dolari ce consta in construirea a inca doua intreprinderi de aluminiu pe langa cele 3 detinute si a unei termocentrale electrice. Vitmeco mai detine in China o mina de carbune si una de bauxita in Siera Leone.

Sindicalistii acuza conducerea Vitmeco ca a folosit creditele obtinute in valoare de peste 250 de milioane de dolari tot in dezvoltarea capacitatilor de productie din China. Liderii de sindicat se vor intalni joi cu sindicalistii pe platforma din fata societatii in jurul orei 15.00 pentru a decide masurile de protest pentru perioada urmatoare.

Potrivit datelor Alro Slatina, compania a avut un profit net de 292,8 milioane lei (80,4 milioane euro) in primele noua luni, cu 22% mai mic decat cel din aceeasi perioada a anului trecut, ca urmare a comprimarii cu 5% a cifrei de afaceri.

In primele trei trimestre ale anului trecut, Alro Slatina obtinuse un profit net de 376,2 milioane lei.

Compania a atras venituri totale de 1,74 miliarde lei (478,02 milioane euro) in intervalul ianuarie-septembrie 2008, cu 2,27% mai mult decat in intervalul echivalent din 2007, cand acestea s-au cifrat la 1,7 miliarde lei. Costurile totale din primele noua luni s-au ridicat la 1,4 miliarde lei (384,6 milioane euro), depasindu-le cu 11,1% pe cele din perioada similara a anului trecut, care au fost de 1,26 miliarde lei.

Afacerile Alro Slatina s-au comprimat cu 4,8% in primele trei trimestre din 2007, la 1,52 miliarde lei (417,58 milioane euro), comparativ cu cele din primele noua luni ale anului trecut, de 1,6 miliarde lei.

Compania are un capital social de 356,89 milioane lei, divizat in 713,78 milioane actiuni, cu o valoare nominala de 0,50 lei. Actionarul principal al Alro este grupul Vimetco NV (fost Marco), care controleaza circa 84,19% din actiunile companiei. Fondul Proprietatea are o participatie de 9,93%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri