Companiile austriece urmaresc sa isi mentina afacerile din Europa Centrala si de Est, in ciuda crizei financiare, si nu intentioneaza sa faca achizitii, decat in masura in care acestea ar manifesta o importanta strategica pentru grupuri.
"Nu cred ca mai avem nevoie de achizitii pe alte piete, in conditiile in care cele pe care suntem deja prezenti ne ofera suficiente oportunitati. Orice noua achizitie trebuie sa se potriveasca foarte bine strategiei grupului. Am investit intr-un numar limitat de afaceri, dar cu o cota de piata foarte ridicata pe core business (activitatea de baza, n.r.)", a declarat, luni seara, directorul financiar al Erste Group, Manfred Wimmer, anunta NewsIn.

El a completat ca, in conditiile actuale de piata, oportunitatile grupului financiar austriac "pentru cresterea organica sunt mai bune ca niciodata".

"Ultima achizitie importanta a fost cea din Romania. Principalele piete pentru noi sunt cele central si est-europene, care ne ofera acces, in total, la 120 de milioane de locuitori. In majoritatea, avem cote de piata, pe activitatea de baza, de aproximativ 20%", a adaugat reprezentantul Erste, in cadrul unei conferinte desfasurate la Viena.

Erste Bank este actionarul majoritar al celei mai mari banci din Romania, Banca Comerciala Romana (BCR).

Wimmer a precizat ca disponibilizarile din perioada urmatoare, pe care grupul austriac le va aplica pe piata romaneasca, pentru reducerea numarului de angajati ai BCR la 8.700, sunt corespunzatoare planului initial de restructurare a bancii si nu au legatura cu criza financiara. In paralel, grupul isi continua planul de extindere a retelei de unitati a BCR.

Peter Hagen, membru al boadului director al Vienna Insurance Group (VIG), a declarat ca prioritatea grupului este stabilizarea veniturilor si cheltuielilor. El sustine ca achizitiile nu reprezinta o prioritate pentru grup.

VIG detine, in Romania, o cota de piata de aproximativ 14%, careia i s-ar adauga afacerea preluata, pe acest segment, de la BCR.
"Eventualele achizitii care ne-ar putea interesa in continuare ar intra in contradictie cu reglementarile concurentiale", a completat Hagen.

"Nu ne intereseaza ce este ieftin, pentru ca totul este ieftin acum. Ce ne-ar putea interesa sunt oportunitati care sa se potriveasca foarte bine cu planul nostru de afaceri", considera directorul si presedintele executiv al grupului OMV, Wolfgang Ruttenstorfer.

Directorul financiar al Wienerberger, Willy Van Riet, subliniaza ca industria constructiilor este una ciclica, grupul incercand sa contracareze acest efect tocmai prin prezenta pe mai multe piete. El a completat ca, in conditiile crizei, Wienerberger s-ar putea concentra pe fabricile mai eficiente, concomitent cu reducerea activitatii in cele cu productivitate mai redusa.

Van Riet a amintit ca statele din regiune beneficiaza de o cerere mare de locuinte, in conditiile unui ritm de construire insuficient.

"In Romania, rata este de o casa nou-construita la mia de locuitori, in Polonia de 3,5, iar in statele occidentale cel putin cinci. Putem deduce ca, in Romania, cererea are potential sa se tripleze. Cu toate acestea, vedem si un risc de scadere a cererii. Oamenii pot trai cu inflatie ridicata, dar au nevoie de certitudinea ca isi vor pastra locul de munca in viitor", a adaugat Van Riet.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri