Casa de avocatura Reff si Asociatii, afiliata Deloitte Romania, a inregistrat o crestere de 40% a volumului de tranzactii asistate de-a lungul anului 2008, la aproximativ 700 milioane de euro, in portofoliul sau fiind incluse mai multe proiecte majore.
“Anul 2008 a fost unul extrem de dinamic, mai ales in prima parte a anului, iar echipa noastra a fost implicata in negocieri initiate pe diverse segmente de piata, de la real estate si servicii financiare, unde avem referinte solide, la piata de media si publicitate, activitate editoriala (publishing), transporturi, IT&C, servicii de mediu, agricultura”, spune Alexandru Reff, partener in cadrul companiei.

El adauga ca a asistat la negocieri pentru tranzactii de sute de milioane de euro (mai ales in industria serviciilor financiare), care au fost inghetate din cauza incertitudinii de pe piata.

“In mod evident, nu anticipam o dinamica similara pe piata fuziunilor si achizitiilor in acest an, dar firmele de avocatura sunt relativ flexibile si isi pot adapta serviciile la noua cerere, care va fi cel mai probabil axata pe sectorul public si proiecte finantate de fonduri europene, (re)structurare corporatista, piata muncii, energie, dreptul concurentei, litigii si altele”, spune Reff.

Una dintre cele mai importante tranzactii a fost anuntata in luna iulie, cand compania ruseasca Luxoft a preluat firma locala ITC Networks, unul dintre cei mai importanti furnizori de servicii software pentru industria de telecomunicatii. Alaturi de consultantii fiscali Deloitte, Reff si Asociatii au oferit asistenta profesionala actionarilor companiei romanesti, luand astfel parte la crearea unui grup cu peste 3.000 de angajati in toata lumea si venituri anuale care depasesc 90 de milioane de euro.

Reff & Asociatii a asistat RHS Company– unul dintre cei mai importanti distribuitori IT&C de pe piata locala – la preluarea ProCa Romania, divizia de distributie a grupului RTC. Achizitia, anuntata la sfarsitul lunii august, a avut importanta strategica pentru RHS, companie care tinteste pozitia de lider pe piata locala de distributie IT&C.

Pe parcursul anului 2008, echipa de achizitii publice a Reff si Asociatii, condusa de Georgiana Singurel, a asistat Unitatea Centrala pentru Coordonarea Parteneriatului Public-Privat din cadrul Ministerului Economiei si Finantelor in redactarea unui ghid practic si a unui manual pentru concesiuni de servicii si lucrari publice, precum si intr-un program de training al autoritatilor centrale si locale pe probleme de legislatie privind concesiunea de lucrari si servicii publice.

Cum vad managerii Deloitte optiunile mediului de afaceri in conditii de criza


Echipa a consiliat de asemenea un investitor privat in legatura cu legislatia privind serviciile de utilitate publica de management-ul apei (achizitie si aspecte de reglementare).

Societatea de avocati a asistat de asemenea mai multe institutii financiare si imprumutati in legatura cu finantari in valoare totala de 300 milioane euro (un exemplu fiind finantarea in valoare de 48 milioane euro acordata de Westdeutsche ImmobilienBank AG catre Creativ Invest Grup).

Pe ansamblu, in perioada 2007 - 2008, echipa Reff si Asociatii din domeniul bancar si financiar, condusa actualmente de Andrei Burz Pinzaru, a oferit asistenta mai multor banci si imprumutati in tranzactii de finantare cu o valoare cumulata de peste 600 de milioane de euro.

Reff si Asociatii a fost de asemenea consultantul juridic al vanzatorului intr-o tranzactie de referinta incheiata in 2008 pe piata de media – preluarea Tempo Media de catre Aegis Media.

“In primul rand, aceasta tranzactie s-a concentrat mai mult pe calitatea umana si profesionala, si mai putin pe companie si valoarea ei de piata”, spune Alexandru Reff. “Aegis a cumparat expertiza si abilitatile proprietarului Dragos Grigoriu, interesul sau principal fiind sa isi asigure colaborarea cu acesta si pe viitor”.

Vanzarea cu succes a Romtrans companiei germane DB Schenker a pus punct unui an foarte incarcat pentru Reff & Asociatii, firma care a oferit consultanta juridica operatorului roman pe tot parcursul procesului.

“Dincolo de importanta strategica pentru piata de logistica, vanzarea a fost importanta intrucat a avut o structura juridica mai putin obisnuita, finalizarea sa cu succes necesitand abilitati si eforturi considerabile”, a explicat Reff.

Lista de tranzactii finalizate cu aportul avocatilor Reff si Asociatii ar fi fost mai mare, insa piata a fost aproape in totalitate blocata de conditiile dificile actuale, potrivit companiei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri