Grupul 5 de la Centrala Hidroelectrica Portile de Fier I va fi repornit in decembrie, dupa ce a fost oprit in ianuarie 2008 din cauza ca o piesa din rotorul turbinei trebuie inlocuita, fapt ce implica demontarea completa a grupului, informeaza NewsIn.
"La hidroagregatul 5 de la Portile de Fier I s-au constatat probleme in exploatare in cursul lunii decembrie si s-a decis retragerea lui din exploatare pentru control inaintea 'viiturii' in perioada 7 ianuarie 2008 – 13 ianuarie 2008. Inspectiile facute la turbina au aratat ca este necesara inlocuirea unei piese din rotorul turbinei. Piesa are un ciclu lung de fabricatie si inlocuirea ei necesita demontarea completa a grupului. Repornirea, dupa reparatie, este prevazuta pentru decembrie 2009", spun reprezentantii Hidroelectrica.

In ceea ce priveste hidroagregatul 6 de la Portile de Fier I, acesta a fost oprit la 20 ianuarie 2009, pentru reparatie programata privind controlul inaintea "viiturii". Grupul 6 a fost repornit in 18 februarie 2009.

Cele sase grupuri de la Portile de Fier I fusesera retehnologizate intre 2000 si 2007.

"Cu exceptia hidroagregatului 5, care este in reparatie pana la sfarsitul anului, celelalte cinci grupuri de la Centrala Hidroelectrica Portile de Fier I functioneaza normal, la parametri garantati prin programul de retehnologizare", potrivit Hidroelectrica.

De asemenea, la centrala de la Portile de Fier II functioneaza sapte din cele opt grupuri, unul dintre acestea fiind in curs de retehnologizare.
Din cele sapte grupuri care functioneaza, patru au fost retehnologizate. Grupul la care se lucreaza acum este al 5-lea retehnologizat, adauga reprezentantii companiei.

Potrivit acestora, in urma retehnologizarii grupurilor se obtine o crestere importanta a parametrilor, marindu-se eficienta economica si puterea disponibila a centralelor, iar echipamentele vor fi pregatite pentru un nou ciclu de functionare de 30 de ani.

"Astfel, la Portile de Fier I, puterea instalata pe centrala va creste cu 116,4 MW (de la 1.050 MW, inainte de retehnologizare, la 1.166,4 MW, dupa retehnologizare), productia de energie pentru un an hidrologic mediu va creste cu 121GWh (de la 5.120 GWh la 5.241 GWh), debitul instalat pe grup va creste de la 725 mc/s la 840 mc/s, va avea loc o crestere medie de randament pe agregat cu 1,5%, iar marimea benzii de reglaj (serviciu tehnologic de sistem) creste de la 95 MW la 134,5 MW (cu 39,5 MW mai mult)", potrivit datelor transmise de Hidroelectrica.

Cele mai importante cresteri de parametri tehnici la Portile de Fier II sunt cresterea puterii instalate cu 44 MW (de la 270 MW la 314 MW), cresterea debitului instalat pe grup, de la 425 mc/s la 475 mc/s, si cresterea de randament a turbinei cu 2,2%, mai spun reprezentantii companiei.

Hidroelectrica are in total 12 sucursale, la Buzau, Sebes, Oradea, Targu Jiu, Portile de Fier, Sibiu, Slatina, Ramnicu Valcea, Curtea de Arges, Hateg, Cluj si Bistrita.

Hidroelectrica este cel mai mare producator de energie electrica si servicii tehnologice de sistem din Romania. Compania este detinuta de statul roman, prin Ministerul Economiei si are peste 5.000 angajati.






Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri