Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) a inaugurat la Alba Iulia, in urma unei investitii de 32 mil. dolari, primul cartier de stramutare pentru 15% din locuitorii din zona Rosia Montana.
Investitia apartine actionarului majoritar compania canadiana Gabriel Resources, care detine 80% din Rosia Montana Gold Corporation.

In cartierul Recea din Alba Iulia vor locui 125 de familii din cele 974 de gospodarii din zona Rosia Montana.

"Impotriva proiectului sunt 15 familii din Rosia Monatana. De acord cu proiectul nostru sunt 95% din localnicii Rosia Montana. Intre anii 2002 si 2008, compania a achizitionat 78% din totalul proprietatilor rezidentiale din zona industriala a proiectului. Compania a oferit localnicilor doua optiuni de stramutare, cartierul Recea din Alba Iulia si Piatra Alba din comuna Rosia Montana", a declarat, pentru Wall-Street, managerul regional de Comunicare al Rosia Montana Gold Corporation, Catalin Hosu.

Rosia Montana Gold Corporation subventioneaza cu 25% pretul de constructie a casei la Piatra Alba si cu 50% pretul terenului, atat la Piatra Alba, cat si la Recea (restul fiind achitat de locuitori, din fondurile primite de la companie ca urmare a vanzarii vechilor case). Totodata, compania asigura un loc de munca pentru cel putin un membru al familiei, in faza de constructie a proiectului minier.

Valoarea investiei finale va fi de 1,6 miliarde de dolari. Din 1997 cand a inceput proiectul si pana in prezent au fost investiti 350 mil. dolari. In zona Rosia Montana sunt 314 tone aur si 1.600 tone de argint, dintre care se pot recupera circa 80%.

"In prezent, valoarea intregii cantitati este de 6-7 miliarde de dolari. Minereul are o concentratie de 1,4 grame aur la o tona. Noi vom procesa in medie 13 mil. tone pe an, 40.000 de tone de minereu pe zi, deci vor rezulta 6 kg aur si argint pe zi care va fi turnat in lingouri", a spus Hosu.

Principala piata pentru aur este Bursa. Cei mai mari cumparatori de aur din lume sunt China, India si Turcia. China foloseste aurul pentru industria de electronice, aparatura medicala si industria aerospatiala, inlocuind platina cu aur.

La nivel naţional, proiectul Rosia Montana va genera peste 4 miliarde dolari pentru economia Romaniei.

In timpul constructiei vor lucra 2.300 de persoane, iar in timpul operarii vor fi 800 de locuri de munca directe si pana la 3.000 locuri de munca indirecte.

Din momentul in care compania are avizele constructia va dura intre 2 si 3 ani, vor fi construite 3 baraje, cel mai mare va fi barajul iazului de decantare (63 hectare), urmeaza un baraj pentru captarea apelor acide si un altul secundar tot pentru decantare. Iazul de decantare va avea putin sub 300 hectare.

Potrivit lui Hosu zacaminte de aur si argint sunt in Romania la Brad, Certej, Zlatna, Baia de Aries, Bucium. Compania Rosia Montana Gold Corporation are licenta de exploatare la Bucium, urmand sa obtina si la Baisoara.

Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) este o companie infiintata in anul 1999, in judetul Alba, in care actionari sunt compania miniera de stat Minvest Deva - cu 19,3 %, Gabriel Resources – cu 80% si alti actionari minoritari – cu 0,7%.

Gabriel Resources este o companie miniera cu sediul in Canada si listata la bursa din Toronto.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri