Hidroelectrica si Transelectrica sunt emitentii guvernamentali cei mai vulnerabili la riscuri valutare, din Europa Centrala si de Est (ECE), conform raportului intitulat "Rolul emitentilor guvernamentali in sectorul Europei Centrale si de Est, din punct de vedere al ratingului", publicat de Moody's.
Agentia de evaluare financiara defineste emitentii guvernamentali ca acei agenti economici detinuti partial sau total de stat si care pot emite obligatiuni.

Moody's considera ca potentialele deprecieri ale monedelor nationale ar duce la o majorare considerabila a nivelului datoriilor, care, impreuna cu cresterea platilor de dobanzi, ar deteriora situatia financiara a companiilor.

Rolul istoric pozitiv si stabilizator jucat de companiile detinute partial sau integral de statele din Europa Centrala si de Est (ECE) este amenintat acum de conditiile economice vitrege, care pun presiune asupra acestor companii, se arata in raport.

Grava recesiune macroeconomica, deteriorarea puterii financiare a statelor si criza bancara regionala au rezultat in 18 decizii de coborare a ratingurilor suverane ale statelor din ECE. Miscarea a adus 11 decizii de coborare a ratingului companiilor detinute partial sau integral de aceste state.

Richard Miratsky, analist senior in cadrul Moody's, a spus ca cei mai multi emitenti guvernamentali au avut o expunere mai redusa la ciclurile economice mondiale, acces la finantare si s-au bucurat de o stabilitate a afacerilor, chiar si in cadrul crizelor financiare.

"Totusi, in contextul in care criza financiara a inceput sa afecteze economia reala si s-a transformat in recesiune globala, perspectiva privind calitatea creditelor emitentilor guvernamentali din ECE a inceput sa se deterioreze, in ciuda performantelor financiare puternice", a spus Miratsky.

Moody's avertizeaza ca peste 40% dintre acesti emintenti sunt sensibili la posibilele reduceri ale ratingului guvernelor, care ar putea urma, avand in vedere ca jumatate dintre ratingurile suverane din regiune au o perspectiva negativa, informeaza NewsIn.

Agentia mai noteaza ca majoritatea emitentilor din regiune sunt companii de infrastructura sau utilitati.

"Daca cererea pentru energie va continua sa se reduca in ritmul observat deja in anumite parti ale Europei Centrale si de Est, in primul trimestru din 2009, anumite companii energetice care au intrat in perioada de criza intr-o pozitie mai putin solida sau nu vor reusi sa se adapteze la noile conditii de pe piata ar putea suferi reduceri ale ratingului", a estimat Miratsky.

Moody's mai estimeaza ca criza economica ar mai putea reduce transparenta si predictibilitatea mediului legislativ in ECE, deciziile legate de tarife putand fi luate prin prisma conditiilor sociale si politice.

"Acest lucru ar ingreuna aplicarea strategiei si planurilor pe termen lung ale emitentilor, putand afecta si profilul de credit", a adaugat Miratsky.

Pe plan general, criza ar putea cauza un nivel mai redus al veniturilor in 2009 pentru companiile din ECE, situatia ce s-ar putea agrava in 2010.

Moody's crede astfel ca majoritatea companiilor, inclusiv emitentii ce beneficiaza de un rating de investitii, vor trebui sa isi reanalizeze planurile de afaceri pentru a se adapta la mediul economic dur.

In martie 2009, Moody's a confirmat ratingul 'Baa3' al Romaniei, cu perspectiva stabila, considerand ca pachetul de sprijin de la FMI si UE si masurile suplimentare de reforma a sistemului fiscal si a celui public contrabalanseaza deteriorarea conditiilor economice.

Moody's este singura mare agentie de rating care mai acorda Romaniei calificativ cu recomandare de investitii, dupa ce Fitch si Standard & Poor's (S&P) au retrogradat Romania in toamna anului trecut la un nivel speculativ (junk).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri