Alegerea Alexandrei Gatej, fost presedinte al Unilever South Central Europe (USCE), in functia de consilier prezidential in cadrul Departamentului Mediul de Afaceri Intern si International al Administratiei Prezindentiale, este privita cu incredere de oamenii de afaceri chestionati de Wall-Street.
Totusi, exista si voci care cred ca mutarea presedintelui Traian Basescu are un substrat electoral.

“Mi se pare cel putin interesanta numirea doamnei Gatej in functia de consilier prezidential. Cu siguranta ca un om cu experienta sa nu poate decat sa aduca foarte multe plusuri in contextul economic actual. Ar fi foarte bine daca am avea cat mai multi oameni de afaceri implicati in politica, nu conteaza de care parte a baricadei s-ar afla acestia. Tot timpul este nevoie de oameni noi, care sa vina cu idei noi”, spune Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).

Alexandra Gatej, 44 de ani, este una din cele mai cunoscute femei din mediul de afaceri local si este printre primii manageri romani promovati la conducerea unor giganti internationali.

Gatej a preluat, incepand cu 1 noiembrie 2005, functia de presedinte al Unilever South Central Europe, pozitie din care a coordonat operatiunile grupului pentru sapte state - Romania, Bulgaria, Serbia si Muntenegru, Macedonia, Albania, Bosnia si Moldova.

Experienta de business dobandita de fostul executiv al Unilever este apreciata si de Monica Tatoiu, directorul general al Oriflame Romania, filiala locala a producatorului suedez de cosmetice Oriflame.

Tatoiu saluta numirea lui Gatej in preajma lui Traian Basescu si spera ca intre cele doua parti sa existe o comunicare constructiva.

”Este un principiu excelent intrucat avem experienta managementului banilor privati care vine spre experienta managementului banilor publici. In cultura anglo-saxona, dupa finalizarea unui mandat pe pozitii de management se pleaca in consultanta, spre deosebire de Franta unde se intampla exact pe invers. Consider ca este un beneficiu pentru ambele parti. Poti sa fii consilierul unui om in momentul in care exista un prag de comunicare foarte bun”, spune Tatoiu.

In afara lui Gatej si a Monicai Tatoiu, Mariana Gheorghe, directorul general executiv al Petrom, unul din cei mai mari angajatori de pe piata locala sau Liliana Solomon, aflata la conducere operatiunilor operatorului de telefonie mobila Vodafone, sunt doar cateva exemple de femei de succes din businessul romanesc. (Leadership-ul feminin pe timp de criza)

Maria Grapini, director general al Pasmatex si presedintele Federatiei Patronale a Textilelor, Confectiilor si Pielariei (FEPAIUS), apreciaza numirea facuta de Traian Basescu, dar crede ca a venit prea tarziu, mult prea aproape de alegerile pentru presedintie.

“Nu stiu ce responsabilitati i-a acordat presedintele doamnei Gatej, insa apreciez gestul de a numi langa el un om din mediul de afaceri, care poate sa-l ajute cu sfaturi competente de business. Pe de alta parte, ca om de afaceri si ca un cetatean care nu are nicio legatura cu mediul politic, consider ca aceasta numire a venit suficient de tarziu pentru a naste suspiciuni”, afirma Grapini.

Ea dauga este posibil ca presedintele sa fi facut aceasta mutare pentru a castiga la capitolul imagine. ”Nu mi s-a parut ca vizitele pe care le-a facut presedintele in ultimul timp au fost in folosul economiei. Nu l-am vazut pe presedinte sa aiba intalniri cu oamenii de afaceri. Comparativ, Nicolas Sarkozy, presedintele Frantei, s-a intalnit de doua ori pe luna cu oamenii de afaceri. Daca presedintele ar fi numit-o pe doamna Gatej cel putin de anul trecut, as fi privit altfel lucrurile, dar acum imi pun niste semne de intrebare”, subliniaza Grapini.

Pe de alta parte, Florin Pogonaru nu crede ca alegerea Alexandrei Gatej in functia de consilier al lui Traian Basescu ar avea la baza ratiuni politice. ”Nu stiu cate lume a auzit de noul consilier al presedintelui, ca sa putem spune ca ar putea fi o mutare pentru castigarea unui capital de imagine”, considera Pogonaru.

Printre cei mai cunoscuti oameni de afaceri care au fost implicati in politica, sau inca mai sunt, se numara George Copos (Ana Hotels, Ana Pan), Dinu Patriciu (Rompetrol), George Becali (imobiliare), Petre Milut (Prefab Bucuresti), Radu Mazare (turism) sau Dan Voiculescu (media).

Traian Basescu a semnat vineri decretul pentru numirea in functia de consilier prezidential a Corinei-Alexandra Gatej, in cadrul Departamentului Mediul de Afaceri Intern si International al Administratiei Prezidentiale, departament nou infiintat.

Doamnele din M&A-ul romanesc – O minoritate intr-o lume a barbatilor?


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri