Expatii din Bucuresti si managerii romani consultati de wall-street.ro sunt impotriva violentelor din centrul Capitalei. Cat despre legitimitatea evenimentelor, opiniile sunt impartite. Citeste mai jos declaratii acordate "la rece" de catre oamenii de business care si-au inceput saptamana de lucru sub zodia incertitudinilor provocate de miscarile sociale din Piata Universitatii.
• Steve Warner, directorul general al companiei farmaceutice MSD Romania, spune ca manifestatiile pasnice reprezinta calea prin care cetatenii de rand pot fi auziti: Protestele vor continua pana cand guvernul va demonstra ca le aude.

• Anvergura (inca) redusa a protestelor nu vor afecta in mod important business-urile din Romania, dar, in mod clar, nu au cum sa aduca ceva bun afacerilor din zona, este de parere Stephen Jones, manager expat la Adulmec.ro, firma care are sediul in centrul vechi al Bucurestiului: La nivelul acesta, protestele nu vor afecta in mod important business-urile.

• Actele de violenta care au avut loc duminica spre luni afecteaza imaginea Romaniei, orice veste rea influentand deciziile investitorilor, este de parere Alexandra Gatej, presedintele Camerei de Comert Americana (AmCham) din Romania: Violenta naste lipsa de actiune, de decizie si frica.

Sorin Minea, proprietarul producatorului de mezeluri Angst, spune ca ori de cate ori va putea se va duce in Piata Universitatii pentru a fi alaturi de protestatari, dar critica actele de violenta comise de unii dintre ei: Imaginea tarii ar putea fi afectata de cei care au ales sa intervina in forta la proteste.
Bogdan Georgescu, managing parter al companiei de cosultanta imobilara Colliers si fondator al Novel Ventures, este dezamagit de oamenii care se lasa manipulati de posturile de televiziune aservite politic si ca violenta nu este o solutie pentru problemele romanilor, ci investitia continua in educatie este cea are poate schimba lucrurile in bine: Violenta nu este o solutie, oamenii trebuie sa investeasca in educatie.

Ionut Negoita, proprietarul grupului de firme Rin, considera ca protestele din ultimele zile au venit cu intarziere pentru ca romanii sunt un popor obisnuit cu sistemul opresiv, iar acum s-a intrat intr-o stare de normalitate cu privire la reactiile la adresa masurilor guvernamentale nepopulare: Romanii, un popor cu reactie intarziata. Turbulentele au efecte in economie, dar nu atat de mari.

• Liviu David, director de creatie la agentia de publicitate Next Advertising,
afirma ca principalul motiv pentru care romanii au iesit in strada este ca acestia nu mai suporta sa fie batjocoriti “de niste smecheri care trateaza Romania ca pe propriul joc de Farmville (n.red. joc care simuleaza activitatea in cadrul unei ferme)”. David, Next Advertising: Oamenii s-au saturat sa fie batjocoriti de smecherii care trateaza Romania ca pe un joc de Farmville

Romania a inceput sa invete ce este comunicarea si de acum inainte reformele nu vor mai fi luate doar de politicieni, iar la baza acestora vor sta si opiniile societatii civile si ale expertilor din domeniu, a precizat Adrian Mitroi, secretar general la CFA Romania, asociatia profesionala a analistilor financiari certificati internationali: Populatia si pietele au obosit. Romania invata sa comunice.

In cel mai bun caz, protestele ce au avut loc zilele trecute vor trece relativ neobservate de mediul de afaceri insa, daca miscarile stradale vor continua si vor lua amploare, “nu ne ducem intr-o directie buna” si Romania isi va crea o imagine proasta in exterior, considera Mihai Seceleanu, director executiv al Internet Corp., publisherul Wall-Street.ro: Evenimentele din weekend mi-au adus aminte de vremea cand mergeam pe stadion, in galerie.

"Urmaresc evenimentele de cateva zile la televizor. Este un lucru firesc ca situatiile extreme sa genereze imediat reculuri in economie. Acest lucru se va simti imediat, chiar incepand cu ziua de fata. Intotdeauna miscarile de strada au avut repercursiuni directe si imediate in reliefate in desfasurarea cotitdiana a tuturor institutiilor care reglementeaza economia, iar noi nu vom fi ocoliti de reactia internationala", spune Cristian Balanica, general manager Piraeus Insurance Broker.

Violenta cetatenilor nu creeaza o perceptie favorabila, iar daca protestele vor continua am putea discuta despre eventuale repercusiuni asupra imaginii pe care o are Romania in fata investitorilor, considera Catalin Scripcaru, presedintele retelei Century 21 Romania si managing partner al companiei de dezvoltare imobiliara Advanced Development.

• Orice investitor atunci cand calca pentru prima oara intr-o tara se intreaba prima oara daca exista stabilitate politica. Protestele sunt daunatoare pentru economie, investitii, finantari, iar partea proasta este ca nu am inteles cine si pentru ce anume protesteaza care este obiectivul, crede omul de afaceri Ovidiu Tender.

Eugen Voicu, presedintele Consiliului de Supraveghere al Certinvest, este de parere ca situatia privind manifestatiile din Bucuresti si din tara nu vor escalada si ca lucrurile se vor transa curand: Noile retele sociale au facut posibile aceste manifestatii.










Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri