GE Energy a semnat astazi un contract de livrare a pana la 101 turbine eoliene GE 2,5xl de putere nominala 2,5 MW fiecare, catre CEZ Romania pentru Cogealac, cea de-a doua faza a proiectului eolian de la Fantanele. Dupa incheierea celor doua faze, acestea vor forma cel mai mare parc eolian onshore din Europa.
In luna octombrie 2008 GE a anuntat ca va livra 139 de turbine eoliene GE 2,5xl pentru Fantanele, prima faza a proiectului, iar lucrarile de constructie pentru aceasta faza sunt deja in curs de desfasurare. La incheierea celei de-a doua faze, in 2011, amplasamentul va avea o capacitate totala de 600 MW de putere eoliana, adica o cantitatea de electricitate eoliana suficienta pentru a face fata necesarului din peste 400.000 de gospodarii, informeaza compania furnizoare.

In prezent, UE are ca obiectiv reducerea cu 20% a emisiilor de gaze cu efect de sera, precum si cresterea cu 20% a capacitatii pentru energie regenerabila pana in anul 2020. Pentru a atinge acest obiectiv, Uniunea Europeana a stabilit obiective nationale pentru fiecare stat membru, in functie de produsul intern brut (PIB) pe cap de locuitor din fiecare tara.

"Proiectele Fantanele si Cogealac (Dobrogea) ajuta Romania sa isi respecte angajamentul asumat fata de UE cu privire la cresterea ponderii surselor de energie regenerabila, inclusiv a energiei eoliene, in mix-ul energetic al tarii", sustin reprezentantii GE. Conform Asociatiei Europene pentru Energie Eoliana (EWEA), la sfarsitul anului 2008 in Romania erau instalate echipamente de generare a energiei eoliene cu o capacitate de numai 10MW, reprezentand mai putin de 1% din capacitatea de productie instalata.

Guvernul Romaniei a creat o legislatie care favorizeaza dezvoltarea resurselor de energie regenerabila, oferind facilitati semnificative pentru parcurile eoliene si alte proiecte de energie regenerabila pana in anul 2015. Acest lucru a incurajat investitorii si dezvoltatorii sa continue proiectele din tara noastra.

„Romania este un exemplu excelent al modului in care politica poate promova investitiile in sectorul energetic,” a declarat Rod Christie, presedintele GE Energy pentru Europa Centrala si de Est, Rusia & CSI (tari foste URSS). „O legislatie buna contribuie la pregatirea terenului pentru proiecte precum cele din Fantanele si Cogealac si va permite Romaniei sa isi indeplineasca obiectivele de energie regenerabila impuse de UE, precum si sa modernizeze si sa diversifice infrastructura energetica.”, a mai spus Christie.

GE Energy este unul dintre cei mai mari furnizori de tehnologie pentru producerea si livrarea energiei din lume, inregistrand venituri totale de 29,3 miliarde de dolari in 2008. Cu sediul in Atlanta, Georgia, GE Energy opereaza in toate zonele industriei energetice, incluzand carbune, petrol, gaze naturale si energie nucleara, dar si resurse regenerabile precum apa, vantul, soarele si biogazul, alaturi de alti combustibili alternativi.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri