Englezul David Brodetski, seful grupului suedez Lindab, cu afaceri anuale de circa un miliard de euro, apreciaza ca acordul de imprumut semnat de Romania cu Fondul Monetar International (FMI) va sustine revigorarea economiei locale, insa nu fara multe sacrificii.
“Ca un om ce priveste din exterior situatia economica a Romaniei, pot spune ca aceasta tara va avea de suferit din cauza imprumutului accesat de la FMI. Insa economia romaneasca avea nevoie de acord, care poate fi considerat un rau necesar. Este ca si cand esti nevoit sa faci o interventie chirurgicala: chiar daca nu-ti place, trebuie sa te operezi, pentru ca e ultima ta sansa”, spune Brodetski, CEO Lindab, grup care activeaza in domeniul materialelor de constructii.

Romania a semnat anul acesta un acord de finantare externa, contributia Fondului fiind de circa 13 miliarde de euro.

Suedezii, prezenti pe piata locala prin intermediul firmelor Lindab SRL (productie de materiale de constructii metalice), Lindab – Astron Building Systems (productie de hale metalice) si Rova (productie si comercializare de tigla metalice si sisteme de recuperare a apelor pluviale), au inregistrat anul trecut afaceri de 63 de milioane de euro, in scadere cu circa 6% fata de 2007.

Brodetski, fan al echipei de fotbal britanice Leeds United, a venit pentru prima oara in Romania in urma cu patru ani, exact inainte ca Romania sa traverseze perioada de boom din 2007 si 2008.

“Cand am venit pentru prima oara in Romania, tara traversa o crestere economica, iar acum lucrurile s-au schimbat, din cauza crizei financiare globale. Cu toate acestea, cred ca Romania ramane atractiva in continuare pentru investitori, din mai multe motive: nivelul competitivitatii este unul ridicat, populatia este numeroasa, iar forta de munca este suficient de bine pregatita”, afirma Brodetski, 54 de ani, care se afla la conducerea grupului Lindab de la 1 octombrie 2008.

Grupul suedez a intrat pe piata locala in 1994 si a investit pana in prezent peste 10 milioane de euro in Romania.

Lindab Romania detine o fabrica in judetul Ilfov, cu o capacitate de productie anuala in regim mediu de functionare de 3,5 milioane de metri patrati de tigla metalica, 3,2 mil. mp tabla cutata trapezoidala, 1 mil. mp tubulatura de ventilatie si 1 mil. de mp de casete structurale. Terenul pe care se afla fabrica are o suprafata de 47.000 mp.

Grupul suedez dispune de o linie de credit de circa 450 de milioane de euro, din care a folosit anul acesta circa 300 de milioane pentru a-si sustine operatiunile.

“Nu avem probleme financiare, pentru ca am luat la timp masurile potrivite de reducere a costurilor. Diminuarea cheltuielilor a insemnat si concedierea a 700 de angajati la nivel de grup”, mentioneaza Brodetski.

Din totalul angajatilor concediati la nivel de grup, 38 au fost in Romania, Lindab avand in prezent circa 150 de angajati pe piata locala.

Reducerea personalului a fost dictata de scaderea vanzarilor din toate regiunile Europei in care este prezent grupul, cel mai important declin fiind consemnat in Europa Centrala si de Est si in Comunicatea Statelor Independente, vanzarilor inregistrand o cadere de 55% in primul semestru, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.

“Aceasta criza economica m-a invatat ca in business trebuie sa actionezi rapid si cand lucrurile merg bine, dar mai ales cand situatia este una proasta. Din fericire, cred ca am gandit suficient de bine si de rapid incat am redus cheltuielile in momentul oportun”, spune CEO-ul Lindab.

In prezent, grupul are circa 4.300 de angajati, fata de 5.000, cat avea la sfarsitul lui 2008.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri