Ministrul economiei, Adriean Videanu, a declarat ca o delegatie a celui mai mare producator de gaze din lume, gigantul rus Gazprom, va sosi in Romania in a doua parte a lunii octombrie, pentru continuarea discutiilor purtate in ultimul an intre cele doua parti.
"Chiar vineri (25 septembrie - n.r.), mi-a confirmat Aleksandr Medvedev, vicepresedintele Gazprom, ca delegatia rusa va sosi in Romania in a doua parte a lunii octombrie. Initial, trebuia sa ne vedem la inceputul lui octombrie, dar nu puteam eu in acea perioada. In ceea ce priveste subiectele ce urmeaza a fi dezbatute, acestea sunt continuarea discutiilor avute pana acum si poate chiar o aprofundare a lor", a precizat pentru NewsIn Adriean Videanu.

Intrebat daca din cadrul acestei delegatii va face parte si ministrul rus al energiei, Sergei Shmatko, Videanu a precizat ca i-a trimis o invitatie oficiala si acestuia, la care inca nu a primit o confirmare, dar crede ca "si Shmatko va face parte din delegatia rusa, alaturi de Medvedev".

Principalele teme de discutie dintre partea rusa si cea romana la care a facut referire ministrul Videanu se refera la posibilitatea importului direct de gaze din Rusia, dezvoltarea capacitatilor de inmagazinare pe teritoriul Romaniei, precum si conditiile pentru dezvoltarea retelei de tranzit.

Pe 20-21 mai 2009, ministerul roman al economiei a intreprins o vizita in Federatia Rusa, la Moscova, delegatie din care au facut parte si reprezentanti ai Ministerului Intreprinderilor Mici si Mijlocii, Comertului si Mediului de Afaceri, precum si ai companiilor din domeniul energetic – Romgaz, Transgaz si Transelectrica. In cadrul intalnirii, au fost abordate proiectele viitoarelor coridoare energetice si aspecte ale colaborarii in cadrul Comisiei mixte romano-ruse.

Ca urmare a acestei vizite, a fost semnat primul acord de dupa 1989, de colaborare directa intre producatorul national de gaze Romgaz si Gazprom. "Acest lucru prevede identificarea tuturor posibilitatilor de colaborare intre Romgaz si Gazprom, inclusiv infiintarea unei societati mixte cu participare 50% Romgaz si 50% Gazprom, in ceea ce presupune atat depozitarea gazelor in Romania, dar si valorificarea acestora in diverse posibilitati: vanzarea directa, investitii impreuna in cogenerarea de inalta eficienta", a declarat Videanu acum cateva luni.

De asemenea, reprezentantii Gazprom, Romgaz si Transgaz s-au mai intalnit si la Bucuresti, pe 29 octombrie 2008, cand au discutat despre posibila colaborare dintre gigantul rus si companiile romanesti pentru dezvoltarea capacitatilor de depozitare si de tranzit al gazelor pe teritoriul Romaniei si despre proiectul gazoductului South Stream.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri