Omul de afaceri Dinu Patriciu a declarat ca isi va vinde toate companiile, atunci cand acestea vor ajunge la maturitate, la fel cum a facut si in cazul Rompetrol.
"Cumpar, dezvolt si apoi vand. Venture-capital (capital de risc, n.r.). Asta am facut toata viata. Asta se va intampla cu toate investitiile mele ajunse la maturitate. Eu nu fac afaceri de familie", a precizat Dinu Patriciu, citat de NewsIn.

Societatea Rompetrol a fost infiintata in 1974, iar in 1993 se privatizeaza prin metoda MEBO (achizitie de catre directori si angajati). Omul de afaceri Dinu Patriciu a achizitionat in 1998 pachetul majoritar al Rompetrol SA de la salariati. In 1999, Patriciu a infiintat The Rompetrol Group, holdingul sub care avea sa adune toate companiile ce au fost ulterior achizitionate de catre el. In acelasi an, Rompetrol realizeaza prima sa achizitie importanta, Rafinaria Vega din Ploiesti.

In 2001, Dinu Patriciu cumpara Rafinaria Petromidia, singura din Romania aflata la tarmul Marii Negre. Rompetrol a preluat 69,9% din actiunile rafinariei si se obliga la acea data sa plateasca 50 milioane de dolari in cinci ani pentru pachetul de actiuni, plus planul de investitii de 200 milioane dolari. Petromidia si-a schimbat apoi numele in Rompetrol Rafinare SA.

In prezent, omul de afaceri roman Dinu Patriciu detine DP Holding (Rompetrol Holding), grup caruia i-a schimbat recent denumirea, pentru a nu crea confuzie cu Grupul Rompetrol, pe care l-a vandut companiei de stat din Kazahstan, KazMunaiGaz. DP Holding numara circa 250 de societati din domenii precum mass-media, real-estate, energie, bancar si IT.

Altfel, The Rompetrol Group (TRG) a facut parte din Rompetrol Holding, pana in august 2007, cand Patriciu a vandut 75% din actiunile TRG catre KazMunaiGaz. De asemenea, la 26 iunie 2009, Dinu Patriciu a anuntat ca a vandut kazahilor restul de 25% din actiuni. Astfel, acum Grupul Rompetrol este detinut 100% de KazMunaiGaz.

Ce a cumparat Dinu Patriciu

- fondul imobiliar Deutsche Land, pierderi nete de 69 milioane euro in 2008;

- fondul de investitii Fabian Romania;

Ce a vandut


- grupul Rompetrol; omul de afaceri a iesit complet din actionariatul Rompetrol in luna iunie a acestui an;

Ce afaceri mai detine omul de afaceri:

- Smart City, ansamblu urbanistic a carei investitie este estimata la 300 milioane euro;

- imobilul Cubic Center din zona Pipera, avand o suprafata de 27.400 de metri patrati;

- DP Holding (Rompetrol Holding), grup caruia i-a schimbat recent denumirea, pentru a nu crea confuzie cu grupul Rompetrol;

- Banca Populara a Georgiei, alaturi premierul Georgiei;

- casa de brokeraj Fairwind Securities;

Cititi aici despre planurile lui Dinu Patriciu in sistemul bancar.

Cititi aici despre strategia firmei de brokeraj a lui Patriciu.


Cititi aici despre cum investeste in media cel mai bogat roman.





Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri