Furnizorul si distribuitorul de electricitate Electrica SA a decis sa nu-si vanda catre Grupul CEZ din Cehia cele 37% din actiuni pe care le detine la CEZ Servicii, pentru ca oferta primita a fost prea mica, a declarat directorul general al Electrica, Ioan Folescu.
"CEZ ne-a oferit 800.000 euro. Oferta a fost prea mica, pentru cele 37% din actiuni. Si am decis sa nu vindem nimic. Nici daca dadeau mai mult nu cred ca am fi vandut. Nu este in strategia noastra deocamdata sa vindem actiunile. Statul roman detine acele actiuni la CEZ Servicii prin Electrica SA si fara Electrica nu se poate vinde nimic", a precizat Ioan Folescu, citat de NewsIn.

Purtatorul de cuvant al CEZ Romania, Iulia Borsan a declarat anterior ca Grupul CEZ din Cehia a inaintat furnizorului si distribuitorului de electricitate detinut de statul roman Electrica SA o oferta pentru a cumpara restul de 37% din actiuni pe care statul roman le mai detine la CEZ Servicii.

In prezent, CEZ detine 63% din actiunile CEZ Servicii, iar restul sunt detinute de Electrica SA.

Grupul CEZ a anuntat la 9 octombrie ca a finalizat preluarea de la Electrica a pachetelor de 19% detinute la CEZ Distributie si CEZ Vanzare, pentru care a platit suma totala de 145,36 milioane de euro, devenind astfel actionar unic. In prezent, CEZ detine 100% din actiunile ambelor companii.

De asemenea, Fondul Proprietatea a comunicat, la sfarsitul lunii septembrie, ca si-a vandut participatiile detinute la CEZ Distributie si CEZ Vanzare, unde avea cate 30% din actiuni, pentru care a incasat in total 229,59 milioane euro.

Grupul CEZ din Cehia este unul dintre cei mai mari producatori, furnizori si distribuitori de energie din Europa. In Romania, grupul este prezent din 2005, prin compania CEZ Romania, care include CEZ Distributie (distribuitor de energie electrica in judetele Arges, Dolj, Gorj, Mehedinti, Olt, Valcea si Teleorman), CEZ Trade (care se ocupa cu vanzarea si cumpararea de energie electrica pe piata en gros), CEZ Vanzare si CEZ Servicii. Pe sectorul de distributie si vanzari, CEZ detine in Romania o cota de piata de 17%.

In Europa, CEZ are aproape sapte milioane de clienti si un portofoliu al capacitatii instalate de peste 14.300 MW. Capitalizarea sa pe piata este de peste 30 miliarde euro. Actiunile sale sunt tranzactionate la bursele din Praga si Varsovia. Grupul CEZ activeaza in 11 tari din Europa Centrala si de Sud Est.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri