Senior managerul ArcelorMittal Galati, Ionel Bors, le-a comunicat, ieri, liderilor sindicali, ca managementul nu poate majora salariile din combinat in 2010. Astfel, indemnizatiile siderurgistilor galateni vor ramane la nivelul din 2008.

In prima parte a anului trecut, patronatul a majorat salariile din combinat cu 9,5% pentru ca, la finele aceluiasi an, sa le inghete pe fondul prabusirii comenzilor de otel.

Liderii sindicali au hotarat se se intalneasca astazi pentru a formula un raspuns comun la "oferta" managementului. Ei s-au declarat dezarmati, in conditiile in care cerusera 18% crestere salariala de 1 ianuarie 2010.

In pachetul de revendicari mai erau incluse, de asemenea, majorarea cu 25% a compensatiilor financiare acordate muncitorilor in caz de concedieri colective, cresterea primelor si a altor bonificatii.

In aceeasi masura, insa, sindicalistii de pe platforma siderurgica ArcelorMittal Galati se asteptau ca patronatul sa respinga toate aceste solicitari, pe care nu le-a acceptat nici in anii in care combinatul galatean prospera.

Liderii sindicali au mizat, insa, pe precedentul Luxemburg. Recent, intr-o unitate-sora de acolo, s-a ajuns la un acord pentru o majorare salariala de 2,5% in 2010.

Din toamna lui 2008, cand productia de otel a inceput sa scada si in sudul Moldovei, managementul ArelorMittal Galati a inghetat salariile, a oprit temporar sau permanent unele capacitati de productie pentru a nu creste stocurile, a inchis Uzina CocsoChimica optand pentru importurile de cocs, a stimulat cu pachete financiare plecarea a circa 4.500 de salariati, iar pe cei ramasi i-a trimis in somaj tehnic, prin rotatie. La ora actuala, in combinatul galatean mai sunt circa 9.300 de muncitori.

Salariatii de la ArcelorMittal Galati au inceput negocierea lefurilor pe 2010

Salariatii de la ArcelorMittal Galati au inceput negocierea...