Grupul austriac Swarco AG, specializat in oferirea de servicii de marcaj rutier, semnalizare si de management al traficului, a achizitionat la sfarsitul anului trecut 85% din firma romaneasca Parking Experts, care ofera servicii de operare parcari auto cu plata.
Vanzatorul a fost un fond de investitii in care sunt implicati si actionarii casei de investitii Capital Partners. Participatia de 15% ramasa nevanduta este detinuta in continuare de Gelu Andrei (foto), fostul si actualul director general al Parking Experts.

“Negocierile dintre partile implicate in deal au durat circa sase luni, o perioada rezonabila in conditiile actuale de piata. Valoarea tranzactiei este confidentiala, insa evaluarea Parking Experts s-a facut atat pe baza proiectelor din portofoliu, cat si a potentialului de dezvoltare”, a declarat, pentru Wall-Street, Victor Capitanu, partener in cadrul Capital Partners, consultantul tranzactiei.

Fostul actionar majoritar al firmei a decis sa vanda pentru ca Parking Experts avea nevoie de un investitor puternic, care sa aloce sume importante in dezvoltarea afacerii.

Grupul austriac, cu afaceri estimate la peste 450 de milioane de euro in 2009, a fost fondat in urma cu 40 de ani de Manfred Swarovski, urmasul lui Daniel Swarovski, cel care in 1895 a pus bazele producatorului de bijuterii Swarovski.

Parking Experts, infiintata in 2007, a inregistrat afaceri de circa 300.000 de euro anul trecut, potrivit lui Gelu Andrei, in crestere cu 76% fata de valoarea de 170.000 de euro in 2008. Firma este distribuitor al sistemelor de parcare marca SKIDATA (Austria), precum si al sistemelor de ghidaj al traficului marca Dambach (Germania)

Actionarul minoritar al firmei, ce a dorit sa-si pastreze participatia, ia in calcul un exit dupa ce Parking Experts va ajunge la un nivel foarte ridicat din punct de vedere al dezvoltarii.

“Nu am dorit sa renunt la participatie pentru ca afacerea nu a ajuns la adevaratul sau potential. Ma voi retrage atunci cand firma va ajunge la un nivel de dezvoltare care sa-mi permita sa incasez o suma importanta”, spune Andrei.

Daca pana in prezent firma se concentra pe administrarea de parcari auto pentru clientii privati, noul proprietar doreste extinderea businessului in zona parcarilor publice.

“Purtam discutii atat cu Primaria din Bucuresti, cat si cu cele din alte orase. Strategia pe termen lung este de a administra si concesiona parcari in tot Bucurestiul. De asemenea, vrem sa gasim solutii prin care centrul oraselor sa nu mai fie destinat circulatiei rutiere, ci pietonilor. Practic, suntem un <<one stop shop>> si oferim servicii complete de la planificare, finantare, constructie si design al parcarilor pana la echiparea si administrarea acestora”, mentioneaza Andrei.

Planurile pe termen lung ale noilor proprietari prevad extinderea regionala a Parking Experts, proces care va fi coordonat de directorul general al firmei.

Swarco cuprinde doua mari divizii, cea de materiale si cea de management al traficului. In Romania, grupul austriac detine compania Swarco Vicas, cu afaceri de 4,6 milioane de euro in 2008, specializata in producerea si desfacerea de vopsele, lacuri si materiale pentru marcaje rutiere, cat si marketingul intregului pachet de solutii pentru managementul traficului. Totodata, grupul este prezent pe plan local si prin intermediul Swarco Traffic Romania, cu afaceri de 2,1 milioane de euro in 2008, specializata in fabricarea aparatelor de control si distributie a electricitatii.

Capital Partners este una din cele mai importante case de investitii din Romania, in perioada 2005-2009 intermediand tranzactii de peste 1,5 miliarde de euro.

Tranzactia dintre Swarco si Parking Experts este al cincilea deal anuntat la inceputul lui 2010, dupa Axa – Omniasig Life, Soitron – Datanet Systems, Ascendis – WKH, investitor persoana fizica – Codecs, Lidl – Pepsi Americas.

Citeste si articolul A inceput balul tranzactiilor


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri