Consiliul Concurentei (CC) va acorda o atentie sporita societatilor aflate in pozitie dominanta, din domeniile farmaceutic si telecomunicatii, precum distribuitorii de medicamente si companiile Orange, Vodafone, Romtelecom, a declarat presedintele CC, Bogdan Chiritoiu.
"Pentru cele trei companii din telecomunicatii, Orange, Vodafone si Romtelecom, au fost deschise investigatii de posibila incalcare a legii, dar si de concentrare economica", a precizat Bogdan Chiritoiu.

In ceea ce priveste distribuitorii mari de medicamente, Chiritoiu a afirmat ca autoritatea de concurenta analizeaza posibile incalcari ale legii, CC fiind atenta ca acestia sa nu blocheze accesul companiilor mici pe piata.

Potrivit presedintelui Concurentei, printre companiile investigate se numarar Bayer SRL (societate romaneasca membra a grupului Bayer, importator direct in Romania al produselor Bayer Consumer Care), precum si Baxter AG (societate din grupul Baxter Elvetia, specializat in tratamenul unor boli complexe cum ar fi hemofilia, afectiuni imunologice, afectiuni ale rinichilor, boli infectioase, traume).

Companiile vor fi monitorizate atent in cadrul actiunilor lor, spun reprezentantii CC.

Pozitia dominanta este situatia in care un agent economic detine o cota de piata semnificativa si este capabil sa se comporte, intr-o masura apreciabila, independent fata de concurentii si clientii sai de pe piata. In aceste conditii, agentului economic ii revin obligatii sporite astfel incat sa nu creeze dezavantaje de natura concurentiala care sa aiba ca obiect sau ca efect afectarea activitatii furnizorilor sau clientilor acesteia ori prejudicierea consumatorilor.

"Detinerea unei pozitii dominante pe piata romaneasca nu este, in sine, interzisa, agentii economici intrand sub incidenta legii numai daca abuzeaza de aceasta pozitie prin recurgerea la fapte anticoncurentiale. Societatile aflate intr-o astfel de pozitie, indiferent de pietele pe care isi desfasoara activitatea, trebuie sa se evalueze singure, in mod constant, daca respecta sau nu prevederile cuprinse in legislatia concurentei. Acestea sunt libere sa isi stabileasca strategia comerciala fara a aplica insa, in relatiile cu partenerii comerciali, conditii inegale pentru prestatii echivalente", a declarat presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu.

Potrivit comunicatului trimis luni, Consiliul Concurentei va acorda o atentie deosebita domeniilor sensibile, farmaceutic, telecomunicatii etc, in care orice comportament anticoncurential poate avea consecinte grave asupra consumatorilor si va interveni prompt pentru a sanctiona orice comportament unilateral care poate restrange concurenta.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri