Romanii care aleg sa urmeze cursurile unui MBA in strainatate pot castiga cu pana la 70% mai mult dupa absolvirea studiilor, sustine Alexandru Ghita, presedintele Educativa, care organizeaza Romanian International University Fair (RIUF) si “Romanian International Master MBA Exhibition” (RIMME), doua targuri destinate celor care vor sa urmeze cursuri de licenta, master si MBA, desfasurate saptamana trecuta in Capitala.
“Sunt convins ca dupa terminarea studiilor de MBA vei primi un salariu mai mare, chiar cu 50 - 70%. Dupa ce am terminat MBA-ul (n. red MBA-ul Insead -Franta/Singapore) recruiterii mi-au vizualizat CV-ul si am inceput sa primesc telefoane din partea oamenilor de HR din companii si de la head-hunteri pentru oferte de job-uri”, sustine Ghita.

MBA-ul pe care l-a urmat seful Educativa la Insead a avut un cost total de 90.000 de euro, din care 40.000 de euro au fost orientati catre plata cazarii, a mesei si alte cheltuieli.

Alina Buteica, project manager in cadrul departamentului Proiecte al Ligii Studentilor Romani in Strainatate (LSRS), si absolventa a European Master in Management, un master tripartinic, construit pe baza unui parteneriat intre École de Management de Lyon (Franta), LMU Munich School of Management (Germania) si Aston Business School (Anglia), spune ca angajatorii din vestul Europei pot spori oferta salariala in functie de prestigiul si tipul studiilor absolvite.

“De exemplu, in Franta, daca esti absolvent a Grand Ecole (n. red. institutii private de invatatmant, bine cotate in sistemul educational francez), ai sansa sa intri la cele mai bune companii multinationale, si poti castiga un salariu mai mare decat un absolvent al unei facultati de stat, cu aceeasi experienta in munca sau pregatire profesionala”, afirma Buteica.

Mirko Chiappe, directorul de recrutare al Hult International Business School, cotata a 94-a facultate de business din lume in 2010 in topul intocmit de cotidianul Financial Times (FT), sustine ca absolventii cursurilor de MBA castiga, in medie, cu 20-30% mai mult dupa terminarea studiilor. “La trei luni dupa absolvire, 93% dintre fostii nostri studenti isi gasesc un job”, spune acesta.

Salariul mediu anual castigat de un absolvent de studii de licenta al Hult International Business School se cifreaza in jurul a 98.000 de dolari (aproximativ 71.000 de euro), potrivit datelor FT.

Cu toate acestea, costul cursurilor pentru un an de MBA in cadrul Hult se ridica la 46.000 dolari (33.300 euro) in San Francisco, Boston si Dubai si la 33.000 de lire (36.200 euro) in Londra. La aceste sume se adauga si costurile de intretinere, care ajung anual la 6-7 000 de dolari (4.500 - 5.000 de euro) pentru SUA si Dubai, si la 5.000 de lire (5.500 euro) pentru Londra.

In Franta, studiile de licenta si masterat sunt gratuite pentru facultatile de stat, dar pot ajunge si la 10.000 - 20.000 de euro pentru un an la Grande Ecole, universitatile private care ofera diplome in business, inginerie, management si administratie publica.

“Eu am urmat cursurile Ecole de Managemet din Lyon, unde taxa anuala era de 10 000 euro, insa am obtinut o bursa partiala de 5 000 de euro”, mentioneaza Buteica. Absolventa a scos din buzunar si 800 de euro lunar, pentru traiul in campus, mancare si alte cheltuieli. “In sistemul de invatamant privat francez traiul in campus costa 500 de euro lunar. Pentru sistemul de invatamant public exista asa numitele unitati de cazare, unde platesti intre 150 - 450 de euro, in functie de facilitatile puse la dispozitie”, completeaza Buteica.

In functie de profilul facultatii si de tara in care studentul doreste sa studieze, fie ca este vorba despre programe de licenta, masterat sau doctorat - costurile de scolarizare variaza intre pragul gratuitatii - pentru cetatenii UE care vor specializari in tari ca Norvegia, Suedia sau Danemarca - si aproximativ 80 000 de euro pe an pentru studii de MBA la prestigioasele universitati americane ca Harvard, Columbia, Standford sau Georgetown.

In alte tari europene, cum ar fi Olanda, romanii trebuie sa scoata din buzunar 1.500 de euro pentru un an de studiu.

"In Germania, costul vietii variaza intre 400-600 de euro pe luna, in timp ce in tari ca Danemarca si Marea Britanie se poate trai decent cu 600 - 700 euro, respectiv 650-750 euro pe luna. De exemplu, in Danemarca, pentru a castiga bani de buzunar, studentii pot lucra maxim 15 ore pe saptamana, pentru un salariu pe ora de 13 euro pe ora", sustine Ghita.

In anul 2007 peste 24 000 de romani studiau in strainatate, potrivit statisticilor Educativa.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri