Posibilitatea schimbarii prevederilor din Codul Muncii ce tin de incetarea contractului de munca unilateral, fara justificarea motivelor, acordarea unei perioade de preaviz si a unor plati compensatorii mai mari decat cele prevazute in momentul de fata pentru personalul concediat a starnit controverse in randul cititorilor Wall-Street.
“Practica este foarte simpla: te anunta ca vor sa-ti dai demisia ca altfel iti gasesc ei ceva motive sa te dea afara. Evident daca-i dai in judecata, castigi, dar pentru asta, nu ai voie sa te angajezi in alta parte, pana la terminarea procesului si cred ca stim cu totii cat dureaza un proces in Romania, din cauza asta cei mai multi renunta, se duc in alta parte si gata, dacat sa moara de foame 1-2 ani. Ca sa nu uitam ca avocatul iti va lua oricum o mare parte din suma castigata”, afirma Serban Simona.

Silviu Bucur, un alt cititor, considera ca disponibilizarea unilaterala, lasata la discretia angajatorului, este periculoasa pentru Romania. “Si asa, cum e acum, in sectorul privat, salariatii sunt concediati fara prea multe discutii. Numai de la stat nu pot fi concediati usor. Sumele pentru preaviz sau salarii compensatorii propuse sunt foarte mici pentru situatia de criza actuala si nu se tine cont de varsta angajatului. La peste 50 de ani devine foarte greu ca cineva sa-si mai gaseasca un loc de munca”, explica Bucur.

Ce vrea proiectul initiat de casa de avocatura Schoenherr si Asociatii

Propunerea avocatilor in dreptul muncii de la casa de avocatura Schoenherr si Asociatii vizeaza introducerea posibilitatii angajatorului de a denunta unilateral contractul de munca, fara a preciza motivele care stau la baza acestei decizii. Prin aceasta se asigura restabilirea echilibrului in raportul angajator – angajat. Consecinta directa este limitarea abuzurilor din partea salariatilor si posibilitatea reala a angajatorului de a organiza activitatea societatii.

In schimb, pentru a nu defavoriza angajatul, Codul Muncii va contrabalansa disponibilitatea de concediere a angajatorului cu suma salariilor compensatorii primite de angajat la desfacerea contractului de munca si o perioada prelungita a preavizului.

Potrivit proiectului, aflat acum in proces de constatare a fezabilitatii, in functie de vechimea in munca in cadrul angajatorului, perioada de preaviz se poate intinde de la 2 luni calendaristice la 6 luni. In tot acest timp angajatorul va avea dreptul de a cere salariatului sa nu se prezinte la locul de munca, fara a afecta plata salariului corespunzator preavizului.

“In perioada de preaviz, salariatul prezent la serviciu poate sa prejudicieze (uneori foarte grav) societatea - de ex. incitand colegii, abordand in mod necorespunzator clientii sau partenerii societatii, chiar sustragand documente. Angajatorul trebuie sa aiba o alternativa legala de a putea preveni astfel de situatii”, spun realizatorii proiectului.

La cele 2-6 salarii primite pentru lunile de preaviz se vor adauga intre 1 si 6 salarii compensatorii, obtinute in functie de vechimea si pozitia in companie detinute de angajat.

Citeste articolul publicat in suplimentul Careers, dedicat segmentului de resurse umane: Cum ar trebui schimbat Codul Muncii. Ce sugestii aveti?

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri