Compania OMV Petrom, unul din cei doi mari producatori de titei si gaze din Romania, a inregistrat in primul trimestru al acestui an o scadere de 4% a productiei, pana la 16,68 milioane barili echivalent petrol (bep), potrivit rezultatelor transmise Bursei de Valori Bucuresti.
In primele trei luni ale anului trecut, productia de titei si gaze a OMV Petrom a fost de 17,3 milioane bep.

„Productia de titei si gaze a grupului in primele trei luni ale acestui an a fost cu 4% sub nivelul atins in perioada similara din 2009, din cauza conditiilor meteo nefavorabile si a declinului natural, care nu a putut fi compensat in totalitate de contributia sondelor noi sapate si de derularea programului de lucrari la sonde”, spun reprezentantii companiei.

In acelasi timp, productia de titei si gaze din Kazahstan a crescut cu 70% in primul trimestru comparativ cu primul trimestru al anului trecut datorita punerii treptate in productie a zacamantului Komsomolskoe.

“In primul trimestru al anului 2010 am reusit sa continuam imbunatatirea constanta a rezultatelor noastre, in pofida mediului de activitate dificil, in care efectele obisnuite ale sezonalitatii au fost amplificate de recesiunea economica. In Explorare si Productie, iarna dificila si declinul natural au dus la scaderea productiei in Romania, in timp ce productia de titei din Kazahstan a continuat sa creasca datorita contributiei zacamantului Komsomolskoe; in plus, am continuat sa imbunatatim situatia costurilor”, a declarat directorul general executiv al OMV Petrom, Mariana Gheorghe.

De altfel, compania informeaza ca proiectul centralei electrice de la Brazi se desfasoara conform planului. “Astfel, in primele trei luni din acest an a continuat livrarea pe santier a principalelor componente, precum si lucrarile de turnare a fundatiei la aproape toate cladirile si structurile. Constructia conductei de gaze de 30 km, care va alimenta centrala, a continuat, de asemenea, si va fi finalizata in vara anului 2010”, se arata in raportul transmis vineri BVB.

De asemenea, profitul net al OMV Petrom s-a dublat in primul trimestru, la 807 milioane lei, in timp ce vanzarile au crescut cu aproape 2%, la 3,93 miliarde lei. In perioada similara a anului trecut, OMV Petrom a inregistrat un profit net de 325 milioane lei si vanzari de 3,87 miliarde lei.
Potrivit reprezentantilor companiei, rezultatele din primul trimestru al acestui an au fost influentate pozitiv de mediul favorabil al pretului la titei si de managementul optimizat al costurilor, pretul la titeiul Ural crescand cu 72% fata de primul trimestru din 2009.

De asemenea, numarul angajatilor OMV Petrom a scazut in primele trei luni ale acestui an cu 5%, la 27.626 salariati, fata de cei 28.984 angajati de la 31 decembrie 2009.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri