Principalele stiri din presa de business de astazi trateaza situatia exporturilor din Romania, astfel ca Evenimetul Zilei ne informeaza ca exporturile au iesit din recesiune, in timp ce Dailybusiness scrie o analiza din care reiese ca ne asteapta inca un an de recesiune.
Din Dailybusiness aflam ca guvernantii ne pregatesc pentru ce-i mai rau. In timp ce o lume intreaga iese din criza, Romania se afunda. Analistii economici cred ca declaratiile ministrului Videanu privind continuarea recesiunii in 2011 ascund o noua surpriza neplacuta - fiscalitatea nu a crescut indeajuns. Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a declarat intr-o emisiune televizata ca ne asteapta inca un an de recesiune. In 2010, pe fondul cresterii TVA si scaderii salariilor bugetarilor, PIB-ul va scadea cu 1,5 %. In 2011, declinul va fi de 0.5%, a spus Videanu care crede ca economia va da primele semne de revenire abia in a doua parte a anului viitor.

Ziarul Financiar scrie ca primariile de la sectoarele 3 si 5 au incredintat 30% din contracte la cate o firma. Astfel, 28% dintre contractele incheiate de Primaria sectorului 3 din 2007 pana acum au mers la firma Delta ACM'93, iar 32% din contractele incheiate de Primaria sectorului 5 au fost incredintate firmei Dioma International Contractele semnate reprezinta o mare parte din business pentru fiecare din cele doua companii.

Cotidianul Adevarul publica astazi un interviu cu Adriean Videanu, care anunta ca a doua centrala nucleara a Romaniei va fi construita de francezi. De asemenea, el spune ca Romania are nevoie de expertiza francezilor in domeniul energiei nucleare si a cerut companiei franceze Areva sa gaseasca un amplasament optim pentru a doua centrala nucleara din Romania, pe care sa o si construiasca. Investitorii straini implicati in constructia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda se bat pentru participatia la care va renunta statul, in prezent actionar majoritar.

Evenimentul Zilei ne informeaza ca exporturile romanesti au iesit din recesiune. Deprecierea leului in raport cu euro a readus pe val contractele firmelor din Romania cu tarile straine, mai ales in sectorul auto si IT. Dupa opt luni de crestere continua, exporturile au iesit din recesiune, reusind sa recupereze in acest interval aproape toate pierderile inregistrare in perioada similara din anul trecut, a spus Mihai Ionescu, presedintele Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR).

Astfel, in intervalul noiembrie 2009-iunie 2010, s-au recuperat circa 3,6 miliarde de euro. De asemenea, in aceasta perioada, prin devansarea ritmurilor de export fata de import, deficitul balantei comerciale a tarii s-a redus cu 55%, pana la cel mai mic nivel din ultimii sapte ani.

Gandul scrie ca exporturile Romaniei sunt realizate preponderent de companii straine cu capital privat. Astfel, intr-un top 100 al exportatorilor din primele patru luni ale anului, numai 4 dintre acestia sunt firme romanesti, respectiv Oltchim, Hidroelectrica, Interagro si Compa Sibiu. Potrivit cotidianului, primul loc in top este ocupat de Automobile Dacia urmata de Nokia Romania, Rompetrol Rafinare, Arcelor Mittal Galati si OMV Petrom.Topul a fost realizat de Asociatia Nationala a Exportatorilor si Importatorilor Romani (ANEIR).

Capital.ro titreaza ca datornicii vor putea sa mute ipotecile de la o banca la alta. Noua lege a concurentei premiaza denuntarea ilegalitatilor, permite perfectarea rapida a tranzactiilor si stimuleaza solutionarea prompta a litigiilor in instanta.

Dupa initiativa legislativa de eliminare a comisionului de rambursare anticipata, Consiliul Concurentei (CC) si-a propus sa sustina o noua masura care ar permite celor ce au credite ipotecare sa-si poata muta contractul de la o banca la alta. Aceasta decizie ar stimula concurenta dintre institutiile bancare si ar scadea costurile creditelor ipotecare.









Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri