Lipsa unei organizari profesionale, evaziunea fiscala, nivelul scazut al subventiilor comparativ cu celelalte state din Uniunea Europeana si absenta unui dialog cu autoritatile reprezinta cateva dintre cauzele care ar putea determina in urmatorii 2-3 ani sfarsitul agriculturii romanesti, sustin patronatele din domeniu.
Viorel Matei, presedintele Federatiei Nationale a Patronatelor din Agricultura (FNPAR), i-a reprosat ministrului agriculturii Mihail Dumitru starea deosebit de grava in care se afla agricultura romaneasca, sustinand ca, fara punerea in aplicare unor masuri urgente, acest domeniu nu va mai exista in urmatorii 2-3 ani.

"Nu exista dialog cu autoritatile, nu i-ati chemat la discutii pe agricultori, pe cei care isi pun la mezat existenta. De ce in Romania nu exista credite pentru agricultura cu o dobanda sub 6%, asa cum este in Uniunea Europeana? Exista proiecte foarte bune pe fonduri europene insa ne lovim de finantare. Noi putem face agricultura si fara minister, invers nu se poate. Nu aveti dialog cu oamenii care tin agricultura tarii. Noi nu suntem agricultori europeni, ci cobaii Europei", spune Matei, prezent in cadrul evenimentului Mediafax Talks about Agriculture.

Pentru 2010 alocarea financiara pentru plata unica pe suprafata este de 81 euro pe hectar.

"Ar trebui sa ne sperie viitorul. Cu acest «sprijin» in urmatorii doi-trei ani am putea asista la moartea agriculturii. Vreti sa facem din Romania o tara in care peste ani sa vina turistii si sa vada ca aici a trait candva poporul roman?”, adauga Viorel Matei.

La randul sau, Nicolae Sitaru, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania, a catalogat drept "o rusine nationala" faptul ca in prezent exista 3 milioane de hectare necultivate, in timp ce 500.000 hectare au fost vandute investitorilor straini. In plus, acesta mentioneaza lipsa unui dialog coerent cu institutiile bancare, ce au catalogat sectorul agricol drept unul "riscant". "Ca bonus, agricultorii au primit si dobanzile cele mai mari", spune Sitaru.

Totodata, Sorin Minea, presedintele Romalimenta si a producatorului de mezeluri Angst, a precizat ca distrugerea agriculturii romanesti si a notiunii de agricultor a inceput inca din anii '60, iar dupa perioada '90 nu s-a luat nicio masura pentru reconstructia acestui domeniu.

Acesta a afirmat ca principala problema a sectorului agricol o reprezinta evaziunea fiscala si nu nivelul scazut al subventiilor.

"Nu am fost de acord cu modul in care se aloca subventiile in agricultura. Trebuia urmarit unde si cum se duc aceste subventii. Degeaba exista agricultori buni atata timp cat cel de langa ei comercializeaza fara acte. Agricultura romaneasca nu este organizata, de unde si lipsa puterii de negociere. Singura sansa in viziunea mea ar fi o organizare profesionala. Dupa 20 de ani de politica la coltul strazii trebuie sa incetam sa mai facem acest lucru si sa incercam sa oprim nefiscalizarea Romaniei. O agricultura curata mi se pare importanta", declara Minea.

Care a fost raspunsul ministrului de resort? Mihail Dumitru (foto) a declarat ca ministerul pe care il conduce "nu poate opri ploaia si nu poate lua rolul albinelor".

"Ce poate face mai mult Ministerul Agriculturii? Sa ia rolul albinelor? Mi s-a reprosat ca din cauza ploii albinele nu mai pot capaci fagurii, iar din cauza ploii oamenii nu pot strange recoltele de pe camp. Ministerul nu poate opri ploaia. Am impresia ca uneori fermierii asteapta de la minister mai mult decat poate face”, a afirmat Dumitru.

Acesta a adaugat ca Guvernul a adoptat, in sedinta de miercuri, 21 iulie, un pachet cu cinci masuri de sprijin financiar pentru fermieri, in valoare totala de aproximativ 425 mil. lei. Aceste forme de sprijin financiar se adreseaza crescatorilor de porcine si de pasari, pentru subventionarea asigurarilor agricole si subventionarea unei parti din primele de asigurare pentru asigurarea impotriva riscurilor in productia vegetala si animala, pentru sprijinirea producatorilor de lapte din zonele defavorizate (zona montana), pentru conversia de la agricultura conventionala la agricultura ecologica.

Cititi si Cum joaca investitorii germani la loteria agriculturii romanesti

Sursa foto: Agerpres
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri