JTI, cel de-al treilea mare producator de tigarete de pe piata romaneasca, a distrus 400.000 de pachete de tigarete de contrabanda si peste 470 de kilograme de tutun confiscat, valoarea marfii ridicandu-se la aproape un milion de euro.


Valoarea capturii tocate a fost calculata folosind pretul minim al unui pachet de tigarete pe piata romaneasca, de 9 lei pentru un pachet de tigari Carpati, la care se adauga si tutunul distrus. Majoritatea produselor din tutun confiscate provin din tarile vecine - din Ucraina, respectiv din Republica Moldova, de unde se aduc marci precum Plugaru si Doina, cu preturi foarte reduse, de 1-3 lei per pachet.

"Contrabanda a ajuns la cote alarmante din cauza cresterii taxelor, comertul ilicit reprezentand peste 30% din piata la inceputul anului, reducandu-se pana astazi la 22% datorita actiunilor de combatere a traficului cu tutun si tigarete", a declarat Gilda Lazar (foto), director corporate affairs&communication al JTI Romania, in deschiderea actiunii de "tocare" a pachetelor capturate.

In aceste conditii, produsele de contrabanda detin cea mai mare cota din piata de profil, estimata, ca valoare, la circa 2 miliarde de euro. Daca in 2002-2003 comertul ilicit insemna 2-3 procente din intreaga piata, contrabanda a inflorit incepand cu 2006, cand a urcat spre 10%, ca la inceputul anului curent sa acapareze mai mult de o treime (36%).

Conform unui studiu realizat de compania independenta de cercetare Novel Research, volumul contrabandei cu tigarete din Romania se situa in luna februarie 2010 la 36,2% din totalul pietei, in crestere de la 22%, cat s-a inregistrat in ultimul trimestru din 2009. Ca urmare, cotele de piata ale principalilor jucatori au fost afectate. In luna ianuarie 2010, BAT avea o cota de piata de 32,5%, in scadere cu 6% fata de 2008, JTI - 15,6% (-4,6%) si PMI – 14,5% (-7,3%).

"Speram ca eforturile noastre de a diminua contrabanda, impreuna cu noile modificari legislative care vizeaza combaterea comertului ilicit si a evaziunii cu tutun vor avea in continuare efectele scontate, in ciuda impulsului dat pietei negre de recentele majorari de preturi din cauza TVA", a explicat Lazar. Fata de anul trecut, piata de tutun a inregistrat un declin de 30%, spune Gilda Lazar pentru Wall-Street, care insa vede o revenire a consumului in cel de-al doilea semestru, pe fondul intensificarii actiunilor de combatere a contrabandei.

Lazar a precizat ca de la inceputul anului si pana in prezent JTI Romania a distrus 1.720.000 de pachete de tigarete si aproape 2.000 de kilograme de tutun. Costurile pentru distrugerea marfii de contrabanda s-au ridicat anul trecut la 60.000 de dolari. Pierderile nu sunt numai de partea producator, ci si de cea a statului. Astfel, potrivit datelor companiei, statul roman pierde 835 de milioane de euro din cauza comertului ilicit cu tutun, care detine, la nivelul intregului an curent, o cota de 31% din piata. Altfel spus, piata neagra a tutunului produce statului roman daune de marimea unei transe de imprumut de la Fondul Monetar International (FMI).

"Contrabanda nu este cea care se face cu tigarile in plasa, ci cea care se face cu camionul, cu trenul", a mai spus Gilda Lazar, subliniind ca granitele Romaniei cu Ucraina - de unde se aduc cele mai mari cantitati de produse de tutun de contrabanda - sunt slab pazite. "Am avut un caz in care am confiscat un tren plin cu tigari care venea din Ucraina. Romanii insa raman inventivi la acest capital", a mai punctat oficiala JTI Romania. "Va fi foarte greu sa intram in spatiul Schengen in conditiile acestea, desi se fac investitii in achizitionarea de echipamente care sa asigure o mai buna supraveghere a granitelor", a mai declarat Gilda Lazar.

Guvernul a introdus, prin Ordonanta de Urgenta 54/2010, incriminarea ca infractiune a detinerii sau comercializarii a peste 10.000 de tigarete, nemarcate sau marcate corespunzator (de contrabanda), fapta ce se pedepseste cu inchisoare de la unu la patru ani. De asemenea, amenzile contraventionale pentru detinerea sau comercializarea de tigarete de contrabanda pot ajunge, potrivit noilor reglementari, la 100.000 de lei, fata de 1.500 de lei pana de curand.

Cum ajung tigarile de contrabanda in depozitele marilor producatori si mai apoi in masinile de tocat?

Potrivit Codului Fiscal in vigoare, companiile cu o cota de piata mai mare de 5% sunt obligate sa distruga capturile - in totalitate marcile care le apartin si proportional cu cota de piata marcile necomercializate oficial in Romania.

Pana acum cativa ani, tigarile confiscate erau revalorificate de autoritati, statul facand concurenta neloiala producatorilor legali de tigarete pentru ca practica preturi mai mici. Mecanismul era urmatorul: statul captura tigarile, iar mai apoi le vindea la preturi mai mici decat cele ale producatorilor si incalcand in acelasi timp dreptul de proprietate intelectuala asupra marcilor intrucat vindeau diverse branduri fara acordul detinatorilor acestora.

Industria a propus mai apoi solutia distrugerii marfii de contrabanda, aceasta formula fiind unica in Europa - producatorii se ocupa de intreaga procedura, de la transport pana la tocare.

"Logistic, este destul de dificil, dat fiind ca, odata primita notificarea din partea autoritatii care a facut confiscarea, fie ca e vorba de doua pachete confiscate la Siret, fie ca e vorba de doua containere la Constanta, reprezentantul producatorului trebuie sa se deplaseze la locul respectiv si sa le ridice in termen, pe baza unui proces verbal. Distrugerea are loc in prezenta unei comisii din care fac parte reprezentanti ai autoritatilor", explica reprezentantii JTI.

Cum se distrug tigarile? (Vezi galeria foto)

JTI a folosit, de-a lungul vremii, mai multe formule de distrugere a marfii de contrabanda. Procedura de distrugere nu este standardizata, fiecare producator apeland la modalitati care ii sunt la indemana.

Initial, JTI a distrus tigaretele si tutunul prin incinerare, la furnalul de la "23 August", iar mai tarziu direct la groapa de la Glina, unde se turnau diverse substante ca mai apoi pachetele sa fie presate cu buldozerul.

"Era costisitor si de fiecare data se gaseau persoane care mai salvau ceva de la foc sau din pamant. Asa ca am investit zeci de mii de euro intr-un shreder urias (masina de tocat - n. red.), iar acum pachetele sunt maruntite inainte de a ajunge la groapa de gunoi", a explicat Gilda Lazar.











Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri