Alexei Miller, aflat in vizita la Bucuresti, a declarat ca astazi a semnat un memorandum de intentie privind analiza tehnico-economica a posibilitatii ca South Stream sa tranziteze Romania.
"Astazi a avut loc o intalnire la Ministerul Economiei si am purtat discutii cu primul ministru. In urma acestor discutii, a fost semnat un memorandum de intentie, iar acest document presupune realizarea unei analize tehnico-economice privind oportunitatea ca South Stream sa traverseze Romania. Scopul problemei ridicate reprezinta oportunitatea economica, realizarea acestui proiect pe teritoriul Romaniei", a declarat Alexei Miller (foto), presedintele Gazprom, in cadrul unei conferinte de presa sustinute la aeroportul Baneasa.

Gazoductul South Stream, proiect dezvoltat de Gazprom, cel mai mare producator de gaze naturale din lume, impreuna cu italienii de la Eni, are o capacitate capacitate proiectata de 63 de miliarde de metri cubi de gaze pe an. Gazele rusesti vor fi transportate spre Europa pe sub Marea Neagra si prin intermediul Bulgariei. Romania si-a confirmat, inca din septembrie, intentia de a participa la proiect, ca stat prin care sa se tranziteze gazele rusesti.

Presedintele Gazprom a spus ca proiectul South Stream deja se realizeaza, ca Gazprom a efectuat prospectiuni in zona Marii Negre si a elaborat studiul de fezabilitate ale tarilor de tranzit si ca se pregatesc concluziile studiului tehnico-economic pentru intregul proiect. In cazul in care decizia va fi una pozitiva, atunci va fi semnat, la nivel guvernamental, un acord intre Rusia si Romania.

"Avem deja o fereastra in timp pentru a analiza, avand in vedere ca lucrarile la gazoduct vor incepe in 2013, iar prima cantitate de gaze va fi furnizata in 2015", a anuntat Miller, adaugand ca ca nu are nicio indoiala ca proiectul se va realiza in conditiile in care perioadele prevazute in grafic sunt deja devansate.

"Nu exista probleme de finantare, dispunem de toate sursele financiare. Gazoductul are o capacitate proiectata de 63 de miliarde de metri cubi de gaze, scopul fiind alimentarea tarilor din Europa de est, sud si centru", a mai subliniat oficialul Gazprom. Investitia totala in proiectul gazoductului este estimata la 7,9 miliarde de euro.

Alexei Miller a mai explicat ca South Stream nu este concurentul altor proiecte pentru ca scopul sau este diversificarea conductelor care merg catre Europa, pe cand scopul altora este diversificarea bazei de resurse. "Gazul nostru deja a fost vandut in baza unor contracte incheiate pe termen lung", a punctat oficialul Gazprom.

Alexei Miller a mai spus ca in discutiile cu primul ministru Emil Boc si cu ministrul Economiei Ion Ariton, au fost atinse si subiecte precum energia electrica, petrolul si importul direct de gaze rusesti.

"Am convenit ca in viitorul apropiat sa fie semnat un document privind energia electrica si am hotarat sa lucram la nivel de experti in domeniul petrolului si al produselor petroliere", a precizat presedintele Gazprom, care a subliniat ca importul direct de gaze rusesti nu a fost tema principala a discutiilor cu oficialii romani.

"Sunt convins ca, in cel mai scurt timp, va urma o intalnire cu oficialii romani la Moscova", a spus Miller. Luna trecuta, oficiali ai Gazprom s-au intalnit cu reprezentanti ai Ministerului Economiei, de Externe, precum si din cadrul companiilor de stat Romgaz, Transgaz si Conpet pentru a discuta despre colaborarea ruso-romana in vederea stocarii gazelor in depozite subterane si a productiei de energie electrica.

Alexei Miller s-a declarat deschis posibilitatii formarii unei societati mixte cu Romgaz, cel mai mare producator de gaze naturale din Romania. "Nu am analizat astazi crearea unei firme mixte, dar am convenit ca experti rusi sa vina in Romania sa vada daca exista interes reciproc in acest domeniu. Noi vedem potentialul de colaborare si suntem interesati", a explicat presedintele Gazprom.

In ceea ce priveste discutiile pe care Rusia le poarta cu Bulgaria, Miller a declarat ca in curand va avea loc o vizita la Sofia, dar ca astfel de intalniri sunt obisnuite in cadrul relatiilor cu partenerii din proiectul South Stream.

In incheierea discursului sau, Miller a subliniat, inca o data, ca South Stream nu este concurent cu niciun alt proiect pentru ca proiectul Gazprom se refera la gazul din Rusia si vizeaza diversificarea traseelor gazelor in Europa.

Prin declaratiile sale, Miller face referire la Nabucco, proiect considerat concurent al South Stream. Gazoductul este proiectat pentru a transporta anual 31 de miliarde de metri cubi de gaz din Asia Centrala catre tarile Uniunii Europene, evitand Rusia. Nabucco este dezvoltat de un consortiu cu sediul la Viena, format de companiile OMV, Transgaz Medias, MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria), Botas (Turcia) si RWE (Germania). Decizia finala de investitie pentru proiectul Nabucco nu va fi luata in acest an si va intarzia pana in 2011, din cauza prelungirii peste asteptari a discutiilor cu Azerbaijanul privind furnizarea de gaze naturale.

South Stream este in concurenta cu Nabucco si serveste interesele Rusiei, care doreste sa mentina dependenta tarilor care ii cumpara gazul. Dependenta unora, asa cum este cazul Bulgariei si Slovaciei, se apropie de 100%. South Stream presupune o investitie estimata la 20 de miliarde de dolari si in cazul in care s-ar realiza, in detrimentul Nabucco, ar mari si mai mult dependenta energetica a Europei fata de Rusia. Proiectul beneficiaza deja de sustinerea unui numar important de tari europene: Bulgaria, Italia, Serbia, Grecia, Austria si Ungaria.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri