Conducerea ArcelorMittal Tubular Products Roman (PTRO) spune ca majorarea capitalului cu 568,8 milioane lei este necesara pentru continuarea activitatii avand in vedere reducerea drastica a activelor nete si capitalurilor proprii, din cauza pierderilor generate de situatia pietei.
"Ca si alti producatori de tevi fara sudura, ArcelorMittal Tubular Products Roman a fost puternic lovit de criza economica si de modificarile determinate de aceasta pe pietele mondiale de profil. Pentru a face fata conditiilor de pe pietele internationale, conducerea companiei a elaborat un plan de actiune care a fost implementat si este in curs de derulare", se spune intr-un comunicat al ArcelorMittal Tubular Products Roman, citat de Mediafax.

Conducerea companiei aminteste ca actionarii au confirmat in data de 23 septembrie ca ArcelorMittal Tubular Products Roman trebuie sa isi continue activitatea, nu sa fie dizolvata, iar pentru aceasta este necesara o majorare de capital, in vederea acoperirii pierderilor inregistrate de companie.

Fondurile sunt necesare pentru reintregirea capitalul social al companiei, afectat de pierderile inregistrate. Aceasta propunere presupune suplimentarea capitalului de la nivelul actual, de 36,1 milioane lei, la 604,7 milioane lei.

In perioada 2007 - 2009 ArcelorMittal Tubular Products Roman a inregistrat pierderi de 427 milioane lei, iar pentru acest an conducerea companiei estimeaza un rezultat negativ de 36 milioane lei. Cel mai recent an in care compania a obtinut profit a fost 2006, cand a consemnat un castig de 8,1 milioane lei.

Suplimentarea capitalului trebuia discutata luni in AGA, insa ArcelorMittal Tubular Products Roman nu a transmis Bursei de Valori niciun comunicat prin care sa anunte daca sedinta actionarilor s-a intrunit sau a fost reprogramata pentru marti.

SIF Moldova (SIF2) si alti patru actionari ai ArcelorMittal Roman (PTRO) au solicitat vineri interventia CNVM intr-o disputa cu actionarul companiei, grupul ArcelorMittal, cel mai mare producator de otel din lume. Disputa a fost generata de propunerea de majorare a capitalului, iar cei cinci actionari considera ca prin aceasta se vizeaza diluarea participatiilor investitorilor minoritari.

Cei patru actionari care s-au alaturat SIF Moldova in disputa cu actionarul majoritar al ArcelorMittal Tubular Products Roman sunt East Capital Asset Management, Banca Transilvania Asset Management, SSIF Broker, SSIF Target Capital. Acesti actionari detin cumulat 19,21% din capitalul social al ArcelorMittal Roman.

Firma ArcelorMittal Tubular Products Holding BV Rotterdam detine 69,76% din capitalul combinatului de la Roman.

Cei cinci actionari minoritari sustin ca propunerea de majorare a capitalului social nu este insotita de un plan de afaceri sustinut de buget de venituri si cheltuieli pentru perioada urmatoare care sa indice care va fi destinatia sumelor imense care sunt cerute actionarilor. In plus, grupul acestor actionari minoritari considera ca actualul Consiliu de Administratie al companiei a refuzat sa puna la dispozitia investitorilor informatii cu privire la cauzele producerii pierderilor inregistrate de ArcelorMittal Roman, precum si cu privire la operatiunile incheiate de companie cu alte societati din cadrul grupului ArcelorMittal.

Conducerea combinatului din Roman a raspuns, marti, in comunicat, mentionand ca aceste contracte sunt incheiate in conditii normale si nu includ clauze preferentiale.

"Acestea sunt incheiate in conditii nepreferentiale, pe principiul egalitatii si independentei. Astfel, toate bunurile materiale si serviciile tranzactionate cu entitati din cadrul grupului ArcelorMittal sunt rezultatul unor contracte incheiate la preturi competitive, comparabile cu preturile relevante de pe piata pentru produse si servicii similare, tinand cont de toti factorii relevanti cu impact asupra deciziilor de contractare", se mai spune in comunicatul transmis de ArcelorMittal Tubular Products Roman.

ArcelorMittal detine in Romania doua combinate siderurgice in Romania, la Galati si Hunedoara, si doua unitati producatoare de tevi si conducte din otel, la Iasi si Roman. La acestea se adauga operatorul portuar Romportmet Galati si divizia romaneasca a ArcelorMittal Construction.

Actiunile ArcelorMittal Tubular Products Roman se tranzactioneaza pe piata Rasdaq a Bursei de Valori Bucuresti (BVB), iar cel mai recent transfer a fost realizat marti, la un pret de 2,96 lei, in scadere cu 0,67%. Astfel, capitalizarea companiei este de 42,7 milioane lei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri