Consiliul Concurentei a acordat prima imunitate la plata amenzii prin programul de clementa firmei Radio Taxi, in cadrul investigatiei pe piata serviciilor de transport persoane in regim de taxi din Timisoara, si a amendat mai multe firme din Timisoara si Constanta pentru implicarea intr-un cartel.
Consiliul Concurentei a constat, in urma investigatiei, ca 11 companii de taxi din Timisoara au participat la o intelegere privind majorarea tarifelor pentru serviciile oferite, incepand cu luna decembrie 2007, se arata intr-un comunicat al autoritatii.

Amenda totala aplicata de Consiliul Concurentei, in acest caz, este de 348.710 lei.

Politica de clementa este un tratament favorabil aplicat de Consiliul Concurentei firmelor implicate intr-un cartel, care coopereaza cu institutia in
vederea descoperirii acestor practici anticoncurentiale.

Prima firma care informeaza Consiliul Concurentei cu privire la existenta unui cartel beneficiaza de imunitate la amenda. Daca exista si alte companii implicate in cartel, care colaboreaza cu Consiliul Concurentei, acestea beneficiaza de reducerea amenzii de pana la 50%.

Radio Taxi, care are atat activitati de dispecerat, cat si de taximetrie (Total Radio Taxi si respectiv Extra Radio Taxi), a fost prima firma care a aplicat la politica de clementa si denuntat Consiliului Concurentei practicile anticoncurentiale si astfel a beneficiat de imunitate totala la amenda.

Totodata, o alta firma, respectiv Power Up, a denuntat cartelul si a beneficiat de o reducere a amenzii de 50%, tot in cadrul programului de clementa.

"Participantii la un cartel de fixare a preturilor trebuie sa inteleaga faptul ca mai devreme sau mai tarziu, sunt depistati. Indiferent ca intelegerea se refera la o piata locala sau nationala, cartelurile reprezinta cele mai grave incalcari ale concurentei, consumatorii fiind prejudiciati prin plata unor preturi/tarife mai mari pentru bunurile/serviciile achizitionate. Speram ca acest prim caz sa dea curaj si altor companii sa apeleze la politica de clementa si sa denunte existenta cartelurilor", a declarat presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu (foto).

De asemenea, Consiliul Concurentei a sanctionat zece companii din Constanta cu amenda in valoare de 302.325 lei, pentru participarea la un cartel de fixarea tarifelor pentru transportul de persoane in regim de taxi.

Cartelurile sunt intelegeri intre doi sau mai multi agenti economici concurenti care au ca rezultat denaturarea concurentei. Principalele tipuri de cartel sunt cele care vizeaza stabilirea preturilor si/sau impartirea pietelor.

In cadrul Consiliul Concurentei functioneaza Modulul de Clementa. Acest Modul are rolul de a asigura interfata dintre Consiliul Concurentei si agentii economici care depun solicitari in conformitate cu Instructiunile privind aplicarea politicii de clementa.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri