"UNSAR a luat act de decizia Consiliului Concurentei si asteapta comunicarea motivarii acesteia pentru a stabili pasii urmatori. In orice caz, UNSAR considera ca, prin activitatea desfasurata pentru a-si atinge scopul pentru care a fost infiintata, nu a participat la savarsirea unei fapte anticoncurentiale. UNSAR isi subliniaza angajamentul pe termen lung de consolidare a colaborarii cu toate autoritatile statului in vederea dezvoltarii sectorului de asigurari din Romania si in beneficiul consumatorilor de asigurari.

In contextul recentei investigatii a Consiliului Concurentei, dorim sa transmitem ca am luat act de decizia acestei autoritati si ca ne mentinem dreptul de a o contesta in instanta, considerand conduita noastra pe deplin conforma cu normele de concurenta. In acest context, subliniem ca suntem o organizatie cu o experienta de aproape 25 de ani in domeniul asigurarilor si ca ramanem conectati la evolutiile rapide ale societatii in care activam, avand in centrul actiunilor noastre consumatorul si industria, deopotriva", au declarat reprezentantii UNSAR.

De asemenea, Uniqa Asigurari a arata ca "in perioada 2012 - 2016 politica sa de tarifare RCA, a fost bazata exclusiv pe strategia independenta de afaceri a companiei, pe studii actuariale complexe, date istorice legate de daunalitatea pe segmente de risc si expertiza tehnica specifica. In aceasta perioada, pe segmentul de RCA, UNIQA Asigurari a sustinut constant pierderi insemnate, uneori aproape de dublul mediei pietei. In majoritatea anilor din perioada respectiva, daunele platite pe acest segment au depasit incasarile din RCA, UNIQA Asigurari primind in mod constant infuzii de capital din partea actionariatului sau pentru a acoperi aceste pierderi".

In urma investigatiei, autoritatea de concurenta a constatat ca Allianz-Tiriac Asigurari, Asirom Vienna Insurance Group, Astra Asigurari, Carpatica Asig, Euroins Romania, Generali Romania, Groupama Asigurari, Omniasig Vienna Insurance Group si Uniqa Asigurari au participat la un schimb de informatii sensibile din punct de vedere comercial referitoare la intentiile acestor societati de a majora tarifele RCA.

Consiliul Concurentei a...
Citeste si: AMENDA uriasa pentru UNSAR si 9 asiguratori RCA de la CC: 53 MIL. euro

Aceasta practica concertata, facilitata de UNSAR, a condus la restrangerea concurentei pe piata serviciilor de asigurare RCA in perioada octombrie 2012 - noiembrie 2016, deoarece societatile de asigurare nu si-au mai stabilit in mod independent tarifele, ci au actionat concertat pe piata, tinand cont de discutiile de a-si majora tarifele purtare in cadrul asociatiei.

Amenzile au fost aplicate astfel:

  1. Allianz-Tiriac Asigurari - 43.442.939 lei
  2. Asirom Vienna Insurance Group - 36.970.408 lei
  3. Astra Asigurari - 22.037.026 lei
  4. Carpatica Asig - 26.858.238 lei
  5. Euroins Romania - 6.346.453,60 lei
  6. Generali Romania - 21.445.106 lei
  7. Groupama Asigurari - 35.378.902 lei
  8. Omniasig Vienna Insurance Group - 40.529.090 lei
  9. Uniqa Asigurari - 13.570.597 lei
  10. UNSAR - 160.436 lei.

In cadrul investigatiei, Euroins a recunoscut in integralitate fapta anticoncurentiala si a furnizat, in cadrul procedurii de clementa, o serie de documente si informatii ce au avut o contributie semnificativa la probarea acesteia si, ca urmare, a beneficiat de o reducere a amenzii.

Citeste articolul complet aici.

Investigatie RCA: O companie...
Citeste si: Tensiuni in asigurari! O companie RCA a admis existenta unui "cartel"

Sursa foto: Photo Spirit / Shutterstock