Factura lunara la energie electrica platita de populatie va creste cu 4,5% incepand de vineri, 1 aprilie, ca urmare a introducerii unei contributii pentru sprijinirea producatorilor de energie care polueaza mai putin.
"Consumatorii casnici vor plati lunar cu 1,8 lei pe 100 kWh mai mult, pentru sprijinirea productiei de energie in unitati de cogenerare de inalta eficienta. Nu este vorba de cresterea pretului energiei, ci de un cost suplimentar", au declarat surse din Ministerul Economiei, citate de Mediafax.

Tariful pentru 100 kWh, consumul mediu lunar pe gospodarie in Romania, este in prezent de 40 lei, astfel ca valoarea facturii va creste cu 4,5%.

Banii colectati vor fi folositi pentru investitii in unitati de productie in cogenerare de inalta eficienta, care consuma mai putine materii prime si emit mai putine noxe. In schimb, costurile de productie sunt mari din cauza tehnologiilor mai scumpe.

Valoarea contributiei este stabilita prin ordin al presedintelui Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) si va fi inclusa in factura lunara la electricitate. Ordinul sefului ANRE va intra in vigoare vineri, 1 aprilie.

Contributia va fi acordata lunar producatorilor de energie electrica si termica in intervalul 2011-2023, ca bonus pentru sprijinirea sectorului de cogenerare.

Schema de sprijin, prin care autoritatile romane estimeaza ca vor aloca 17,2 miliarde lei in intervalul mentionat, a fost autorizata de Comisia Europeana in 2009 si va fi administrata de transportatorul national de energie Transelectrica (TEL).

In Romania au fost autorizate 41 de capacitati de productie a energiei electrice si termice in cogenerare de inalta eficienta, printre care unitati apartinand OMV Petrom (SNP), Complexul Energetic Craiova si ELCEN Bucuresti.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri