Economia Romaniei va creste in 2011 cu doar 1% din PIB, datorita exporturilor nete, prognozeaza Ernst & Young, care insa subliniaza ca acesta este un rezultat extrem de modest. Analistii Ernst & Young estimeaza ca economia va inregistra un avans de 4% din PIB in 2012, pe masura ce investitiile si consumul o sa isi revina, iar cresterea din 2013 s-ar putea situa la 5,4% din PIB.
"Preconizam ca nivelul PIB va creste doar cu 1% in 2011, datorita exporturilor nete, acesta fiind totusi un rezultat extrem de modest.
Prin urmare, perspectivele raman inca incerte. O revenire a cresterii economice pana la 4% este preconizata pentru 2012, dat fiind faptul ca investitiile si consumul incep sa isi revina, desi exista in continuare un anumit risc ca situatia sa poata avea si o evolutie negativa", explica analistii Ernst & Young in cadrul unui raport recent.

Specialistii Ernst & Young mai sublinica ca, din cauza incertitudinilor in materie de politici, profilul de crestere economica slaba denota faptul ca este putin probabil ca deficitul bugetar al Romaniei sa ajunga la 3% din PIB pana in 2015.

Exporturile mai mari ale Romaniei au dus la compensarea semnificativa a impactului masurilor de austeritate impuse de guvern, cu o crestere a productiei industriale de peste 5% in 2010 in ciuda unei cereri interne reduse, iar Romania a continuat sa beneficieze de un mediu extern ceva mai solid la inceputul lui 2011, explica reprezentantii E&Y.

Valoarea exporturilor, exprimata in euro, a crescut in ianuarie cu 47,8% comparativ cu anul precedent, cea mai mare rata de crestere de la sfarsitul anului 2000 pana in prezent. In ianuarie s-a inregistrat pentru prima data in mai bine de zece ani o balanta comerciala pozitiva vizibila.

Cu o crestere a importurilor mult mai lenta din cauza cererii interne diminuate, contributia la cresterea rezultata din exporturile nete poate deveni anul acesta una pozitiva si semnificativa, estimata de catre E&Y la aproximativ 2 - 2,5%.

"Nivelul inregistrat ridicat al exporturilor se datoreaza unui randament industrial mai bun, care a crescut pentru cea de-a sasea luna consecutiva in ianuarie. Imbunatatirea semnificativa a performantelor industriale a inceput sa se faca resimtita si in alte sectoare, un semn ca redresarea economica se extinde treptat, treptat in toate sectoarele, cu eventuale beneficii pentru ocuparea fortei de munca si consum", se arata in raportul Ernst & Young.

Economia Romaniei a inregistrat un declin de peste 7% din PIB in 2009, iar contractia economica a continuat si in 2010, cand scaderea a fost de 1,3% din PIB.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri