Ministerul Economiei propune Guvernului infiintarea unui fond de risc, finantat de la bugetul de stat, care sa contribuie atat la atenuarea efectelor crizei economice, cat si la sprijinirea cu capital a exportatorilor de produse romanesti in state din afara Uniunii Europene.
Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA) a elaborat un proiect de hotarare de Guvern cu privire la o strategie nationala de export pentru perioada 2011-2015, potrivit Mediafax.

Proiectul prezinta 15 sectoare "strategice" si domenii de activitate care vor putea contribui la cresterea exporturilor, precum si tarile in care produsele si serviciile ar urma sa fie comercializate.

Sectoarele avute in vedere sunt constructia de masini, echipamente si subansamble, IT, mobila, confectii, incaltaminte, electronice si electrotehnice, turism rural, agricultura ecologica, vin, artizanat, servicii profesionale, design, constructii, aeronautica si tehnica militara, constructii de nave si echipamente si servicii petrochimice.

Cea mai mare parte a exporturilor ar urma sa fie directionata spre Germania, Franta, Rusia, China, tarile din Orientul Mijlociu si Orientul Apropiat, Ucraina, Turcia, India, Marea Britanie si Italia, dar si catre Spania, Israel, Japonia, SUA, Israel, Cipru, Austria, Serbia, Polonia si Brazilia.

In proiect se mentioneaza ca exportatorii romani "resimt inca lipsa aptitudinilor manageriale pentru a face fata noului model de afaceri, lucru care explica, in parte, de ce marea majoritate a exporturilor sunt inca in zona subcontractarii".

"Putini exportatori detin branduri puternice de export sau sunt exportatori inovativi", se spune in document.

Pentru stimularea exporturilor, Ministerul Economiei propune crearea unor "insule comerciale romanesti" in tarile cu comunitati mari de romani, precum Italia, Spania, Canada, Israel, Grecia, Cipru.

"Aceasta abordare ar avea avantajul tintirii pietelor in care produsele romanesti sunt destul de bine cunoscute sau cotate, intre Romania si multe din aceste tari existand similitudini culturale si spirituale, iar acest lucru face ca unele bariere existente in cucerirea unor piete noi sa fie mai usor depasite, ceea ce ar garanta o mai mare sansa de succes", se mai arata in proiectul de act normativ.

Documentul se afla in dezbatare publica pe pagina de internet a Ministerului Economiei.

Exporturile Romaniei au urcat anul trecut cu 27,3%, la 156,97 miliarde lei (37,25 miliarde euro), iar importurile au avansat cu 19,1%, la 196,78 miliarde lei (46,71 miliarde euro).

Deficitul comercial, care se calculeaza ca diferenta dintre valoarea exporturilor de bunuri din tara si a importurilor, s-a contractat cu aproape 5% anul trecut, la 39,8 miliarde de lei,

Cea mai mare parte a comertului realizat de Romania anul trecut s-a realizat cu Uniunea Europeana. Cele mai multe tranzactii comerciale au fost efectuate anul trecut cu masini si echipamente de transport (42,4% la export si 35,3% la import), urmate de alte produse manufacturate (33,3% la export si 30,9% la import).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri