Transporturile sustin ca din cauza colaborarii "greoaie" cu autoritatile bulgare nu a fost finalizat studiul de mediu pentru imbunatatirea navigabilitatii pe Dunare, dupa ce un oficial bulgar a anuntat ca o parte din banii UE destinati proiectului comun vor fi utilizati pentru extinderea metroului, potrivit Mediafax.
Ministrul adjunct bulgar al Transporurilor Ivailo Moskovski a declarat joi ca Bulgaria va folosi o parte a fondurilor de 138 milioane leva (70 milioane euro) puse la dispozitie de UE pentru consolidarea malului bulgaresc al Dunarii ca sa extinda reteaua de metrou din Sofia, suma neputand fi utilizata in scopul initial intrucat Romania a intarziat elaborarea unui studiu de mediu.

Oficialul bulgar nu a oferit detalii despre studiul de mediu care trebuia intocmit de autoritatilor romane.

Ministerul Transporturilor si Infrastructurii (MTI) sustine ca studiu care face parte dintr-un contract semnat in 2007 si care avea ca termen de finalizare 14 luni, este intarziat din cauza unor factori neprevazuti, printre care si colaborarea greoaie cu partea bulgara.

"Pana la acest moment colaborarea cu partea bulgara a generat intarzieri semnificative si reprezinta unul din principalele motive ale intarzierilor aparute in cadrul acestui contract", se arata intr-un comunicat al MTI.

Ministerul arata ca in faza de inceput a contractului, autoritatile bulgare au transmis consultantului cu foarte mare intarziere datele hidrologice si de batimetrie, care ulterior, dupa ce au fost analizate, s-au dovedit a fi inutilizabile. Astfel, consultantul a realizat pe cont propriu respectivele studii si masuratori, ceea ce a dus la o intarziere de aproximativ un an.

Totodata, si pe parcursul derularii contractului autoritatile bulgare au transmis cu intarziere observatiile pe documentele elaborate de catre consultant.

"Studiul de fezabilitate initial a fost transmis in decembrie 2008, iar observatiile partii bulgare au fost primite in decembrie 2009. Ultima varianta a studiului de fezabilitate a fost transmisa partenerului bulgar in 9 februarie 2011, iar comentariile si observatiile acestuia au fost primite in 5 mai 2011", precizeaza sursa citata.

Potrivit MTI, in iulie 2008 s-a desfasurat o intalnire comuna a autoritatilor de mediu romane si bulgare in cadrul careia care s-a stabilit transmiterea de catre partenerii bulgari a ghidului privind liniile directoare pentru elaborarea studiului privind evaluarea impactului asupra mediului. Autoritatile bulgare au transmis liniile directoare abia in mai 2009.

De asemenea, la ultima intalnire dintre cele doua parti care viza procedura de obtinere a acordului de mediu, desfaturata in martie, reprezentantii autoritatilor de mediu din Bulgaria au informat ca au extins ariile protejate Natura 2000, astfel ca studiile de impact asupra mediului trebuie reanalizate luand in calcul si zonele noi adaugate.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri