Cristian Nacu (foto), partener in cadrul companiei de investitii Enterprise Investors, considera ca piata romaneasca de fuziuni si achizitii (M&A) nu isi va reveni foarte curand, lipsa consumului afectand negativ nivelul investitiilor. Investitiile fondurilor de private equity si de venture capital raman limitate tocmai din acest motiv.

Piata de PE/VC

“Nu cred ca anul acesta va fi stralucit pentru piata de M&A, deoarece lucrurile depind in buna masura de consum. Acesta isi va reveni treptat, probabil spre sfarsitul lui 2011 sau in 2012. Abia atunci ma astept sa vedem mai multe tranzactii si o revenire a pietei de fuziuni si achizitii”, a declarat Cristian Nacu, in cadrul conferintei M&A Outlook 2011 organizata de wall-street.ro.

Principala problema pe care antreprenorii romani au avut-o in timpul crizei a fost reprezentata de necorelarea investitiilor cu sursele de lichiditati disponibile, considera oficialul Enterprise Investors.

“Cand, inainte de criza, te indatorezi de cinci – sase ori cat valoarea EBITDA (n.red.: profit inainte de dobanzi, taxe, depreciere si amortizare), si apoi vezi ca in anul urmator aceasta cifra iti scade cu 50%, te poti considera deja cu apa pana la nivelul nasului. Multi antreprenori au contractat finantari pe termen lung, sperand ca ritmul cresterii din 2000 – 2008 va continua la nesfarsit. In mod dramatic, acest lucru nu s-a mai intamplat si astfel s-a ajuns la problemele din momentul de fata”, mentioneaza Cristian Nacu.

Anul 2010 s-a tradus prin continuarea scaderii interesului fondurilor de investitii de piata romaneasca, in conditiile in care in 2009 investitiile fondurilor de private equity in Romania au totalizat 220 de milioane de euro, aproape jumatate din investitiile din Europa Centrala si de Est (ECE) - 425 milioane de euro. "Fondurile au investit 120 de milioane de euro in Romania, este spre rusinea noastra nimic. Aproape nici n-am existat in piata de fuziuni si achizitii. Evolutia pietei depinde de evolutia economiei".


Marius Ghenea, presedintele Fit Distribution, a mai adaugat ca una dintre problemele mediului de afaceri romanesc a fost si aceea ca o parte din antreprenori “au crezut ca pot face business cu zero capital propriu”.

Piata de fuziuni si achizitii (M&A) a totalizat in primele patru luni ale acestui an un numar de 22 de tranzactii, cu o valoare totala de 238 mil. euro, in crestere cu 47% fata de nivelul atins in 2009, potrivit datelor furnizate wall-street.ro de catre banca de investitii Capital Partners.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri