Chiar daca PIB a crescut cu 0,6% in primul trimestru, indicatorii INS arata ca Romania s-a oprit din cadere, nu ca romanii au un trai mai bun. Cum comentati datele statistice de astazi?
Indicatorii INS arata ca Romania s-a oprit din cadere, nu ca romanii au un trai mai bun, pentru ca inca sunt fara locuri de munca sute de mii de oameni si s-au inchis mii de firme, a declarat, potrivit Mediafax, presedintele Blocului National Sindical (BNS), Dumitru Costin.

"Ce se intampla in Romania este ca si caderea intr-o prapastie, la un moment dat te opresti din cadere si sa incepi sa te cateri. Noi nu am iesit inca din groapa. Ei spun ca ne-am oprit din cadere, dar ne mai ia timp pana ajungem la mal, pana ajungem unde am fost in 2008", a spus Costin.

Liderul BNS a precizat ca economia Romaniei a coborat foarte jos si, din cauza masurilor guvernamentale, cadere nu a putut fi oprita.

"Peste 600.000 de salariati au fost aruncati peste bord, mii de firme au fost inchise si inca mai sunt pe drumuri sute de mii de salariati", a mai spus Costin.

Produsul Intern Brut a crescut cu 0,6% in primul trimestru, fata de ultimelele trei luni ale anului trecut, astfel ca Romania a iesit tehnic din recesiune dupa doi ani si jumatate, potrivit primelor estimari anuntate vineri de Institutul National de Statistica (INS)

Pentru a iesi tehnic din recesiune, economia unei tari trebuie sa inregistreze cresteri in doua trimestre consecutive. In ultimul trimestru al anului trecut, economia a crescut cu 0,1% fata de cel anterior.

Economia a intrat in recesiune in trimestrul al treilea din 2008, odata cu scaderea Produsului Intern Brut in termeni ajustati sezoneri, fata de precedentele trei luni, cu 0,1%. De atunci, PIB-ul a inregistrat scaderi in fiecare trimestru, exceptand cresteri de 0,9% in trimestrul al treilea din 2009, un avans de 0,2% in trimestrul doi al anului trecut si cresterea de 0,1% din ultimul trimestru al anului trecut.

Iesirea tehnica din recesiune a Romaniei va reprezenta un lucru important, nu pentru nivelul de trai imediat, nici pentru titlurile din presa locala, ci pentru semnalul dat investitorilor. “Se vor reseta asteptarile si oportunitatile care apar in mintea investitorilor cu privire la Romania”, a declarat pentru Wall-Street.ro Alexandra Gatej, noul presedinte al Camerei de Comert Americane in Romania (AmCham Romania).

Cititi aici si alte reactii cu privire la datele statistice prezentate astazi.




Caricatura a fost realizata pentru wall-street.ro de catre Nic Moldoveanu, ejungla.ro.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri