Strategia fiscala a fost convenita cu UE si FMI si "nici un leu" nu va fi taiat din ceea ce este achitat in prezent, urmand insa ca, prin legea bugetului pe 2012 sa fie stabilit ce drepturi vor fi acordate anul viitor, a declarat premierul Emil Boc.
"In ceea ce priveste Strategia bugetara, acesta este in concordanta cu angajamentele Romaniei in raport cu Uniunea Europeana si Fondul Monetar International si nu taie niciun leu din ce primesc azi bugetarii si pensionarii. Drepturile concrete pentru 2012 vor fi stabilite prin legea bugetului si legea salarizarii", a spus Boc, aflat in China, citat de Mediafax.

El a aratat astfel ca Guvernul va stabili concret in perioada urmatoare, in functie de evolutia economiei internationale si de nivelul cresterii economice interne, politica salariala pentru anul viitor, dar "tinand cont de aceasta strategie".

"Nu se taie niciun leu din drepturile care se platesc astazi si se asteapta prognoza concreta pentru 2012 legata de evolutiile economice internationale si incasarile la buget", a conchis Boc.

Ministerul Finantelor a publicat joi dupa-amiaza Strategia fiscal-bugetara pentru perioada 2012-2014, document care include sistarea pana a 2014 a tichetelor de masa, angajarilor in sistemul public si blocarea unor majorari ale unor pensii.

In forma prezentata de Ministerul Finantelor, strategia prevede de asemenea ca Guvernul va sista pana in anul 2014 acordarea tichetelor de masa, cadou si de vacanta pentru angajatii din institutiile publice, va bloca acordarea de premii pentru bugetari si va continua sistemul de compensare doar cu ore libere a muncii prestate in afara timpului normal de lucru.

Guvernul va amana cu doi ani, pana in 2014, si termenul impus prin lege de la care trebuie sa asigure finantarea sistemului educational cu minimum 6% din PIB, justificand ca alocarea fondurilor la acest nivel impune un efort bugetar total suplimentar de peste 46 miliarde lei in anii 2012 si 2013.

Guvernul va bloca pana in anul 2014 si majorarea unor pensii, programata prin Legea pensiilor sa fie aplicata anul viitor, motivand ca lipsa unui "cadru sustenabil" de aplicare a legii va creste deficitul bugetului asigurarilor sociale de stat si poate avea consecinte grave in plata drepturilor sociale

Noua lege a pensiilor, adoptata de Guvern si intrata in vigoare la 1 ianuarie 2011, prevede ca pensionarii care au lucrat in conditii deosebite de munca dupa 1 aprilie 2001 vor beneficia de o majorare a punctajelor lunare cu 25%, iar persoanelor iesite la pensie in acest an le va fi aplicat la randul lor un indice de corectie calculat ca raport intre 43,3% din castigul salarial mediu brut realizat pe anul precedent si valoarea unui punct de pensie in vigoare la acea data.

Ambele majorari de pensii erau programate sa fie aplicate la 1 ianuarie 2012.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri