Agricultura si efectul de baza pozitiv ar putea permite o crestere economica de 1,5% in acest an, daca turbulentele de pe pietele financiare nu se adancesc, industria ramanand, in acest caz, cel mai mare contributor la avansul PIB, apreciaza economistul sef al UniCredit Tiriac, Dan Bucsa.
La fel ca si alti analisti, economistul UniCredit-Tiriac Bank mizeaza pe agricultura, aratand ca prin comparatie cu productia din 2010 (situata aproape de media ultimei decade), recolta din 2011 ar putea avea un aport pozitiv 0,3 puncte procentuale la cresterea PIB in 2011, informeaza Mediafax.

Bucsa aminteste ca in semestrul al doilea 2010 majorarea TVA si reducerea salariilor in sectorul public au determinat contractia cererii interne si a PIB.

"Chiar daca cererea interna este in continuare slabita de scaderea in termeni reali (ajustata cu inflatia) a salariilor si creditelor acordate populatiei, ea va creste fata de nivelul modest din a doua jumatate a lui 2010. Daca turbulentele de pe pietele financiare nu escaladeaza, cresterea prognozata de FMI pentru 2011, de 1,5%, ar putea fi atinsa la sfarsitul anului, cu atat mai mult cu cat cei doi factori majori de crestere amintiti anterior sunt foarte putin afectati de situatia externa", a explicat economistul-sef al UniCredit-Tiriac.

Avand in vedere ca PIB-ul Germaniei a crescut cu doar 0,1% in trimestrul al doilea din 2011 fata de trimestrul anterior, iar optimismul producatorilor industriali a scazut in cea mai mare economie europeana din cauza turbulentelor de pe pietele financiare, Bucsa se asteapta la reducerea aportului industriei, de la aproximativ 2,1 puncte procentuale in semestrul I 2011 la circa 0,7 puncte procentuale in semestrul al doilea.

"Ca urmare, exporturile si productia locala ar putea creste mai incet din cauza comenzilor mai mici venite din Germania si zona euro, in general. Cu toate acestea, industria va ramane in 2011 ramura cu cea mai mare contributie la cresterea PIB", a adaugat Bucsa.

El crede ca cresterea PIB in trimestrul al doilea 2011 fata de perioada similara din 2010 s-a bazat, cel mai probabil, pe un avans mai lent al valorii adaugate in industrie, din cauza slabirii cererii externe, compensat partial de reducerea mai putin pronuntata a cererii interne, cu impact asupra serviciilor si constructiilor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri