Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) considera ca argumentele oferite de companiile petroliere cu privire la cresterea constanta a preturilor combustibililor sunt neconvingatoare si ca nu au nicio legatura cu costurile de productie, se arata intr-un comunicat al institutiei.
AOAR considera ca in conditiile in care cererea de combustibili este mai mare decat productia, asa cum au afirmat public reprezentantii producatorilor, poate fi justificata protejarea rezervelor de titei si nu oprirea exploatarii acestora si importarea cantitatilor necesare de benzina si motorina

“O masura imediata, propusa de mai multi ani Guvernului, aceea de impozitare suplimentara a profiturilor volatile, ar permite atat temperarea obtinerii de castiguri fara justificare economica reala, cat si o crestere a veniturilor bugetare, ca urmare a exploatarii monopoliste a resurselor natural ale Romaniei”, potrivit unui comunicat al AOAR.

Directorul executiv al OMV Petrom, Mariana Gheorghe
, a precizat saptamana trecuta ca tendinta de scumpire a motorinei mai mult decat benzina se resimte si la nivel international, dar in Romania este determinata si de un deficit de productie, care nu reuseste sa acopere cererea.

„Cererea de diesel a crescut, iar preturile sunt doar o reflectie a cererii si ofertei. In Romania, producem mai putin decat este cererea. Trendul de scumpire a motorinei exista si la nivel international”, a spus Mariana Gheorghe.

Conform AOAR, efortul de reducere a inflatiei, urmare a rezultatelor bune din agricultura din vara anului 2011, va fi anihilat agresiv de escaladarea necontrolata a preturilor la combustibili, gaze, energie si alte preturi administrate, „preturi pe care le stabilesc discretionar companii ce detin pozitii dominante sau de monopol pe piata romaneasca”.

“Este de asemenea surprinzator cum diversele delegatii ale FMI in analizele pe care le fac nu sezizeaza aceasta problema de "ineficienta a pietei". AOAR apreciaza ca periculoasa continuarea practicii de a permite companiilor ce detin pozitii de monopol sau pozitie dominanta pe piata energetica din Romania, sa aiba costuri bazate pe preturi la nivel local, in paralel cu exercitarea unor presiuni incorecte privind asa zisa necesitate de aliniere a preturilor la nivel international”, se mai arata in comunicatul asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania.

AOAR atrage public atentia ca stimularea cresterii inflatiei, prin cresterea nejustificata a preturilor administrate in general si a combustibilor in particular “va oferi justificarea ideala si dorita de catre BNR pentru a pastra linistitoarea dobanda de politica monetara la nivelul de 6,25%, cu toate consecintele economice negative cunoscute pentru mentinerea chiar si a unei cresteri economice firave in trimestrul patru 2011 si in anul 2012”.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri