Bugetul trebuie construit pe crestere economica zero, cu inghetarea pensiilor si salariilor, chiar daca Guvernul va miza pe un avans de 2%, avand posibilitatea sa utilizeze veniturile suplimentare pentru sustinerea unor grupuri defavorizate, considera Sebastian Vladescu, fost ministru al Finantelor.
"As construi un buget pe crestere economica zero, cu un deficit de 3% din PIB pe ESA (care cuprinde si pierderile companiilor de stat), cu pensiile si salariile inghetate la nivelul anului 2012. As aloca 80% din cheltuielile de capital pentru primul semestru, ca sa compensez reducerea de consum privat, iar, in cazul in care am crestere economica, toata diferenta s-o aloc pentru sustinerea grupurilor defavorizate tinta. Daca am 100 -200 de milioane de euro in plus, as da bani unor diferite grupuri tinta, cu sume diferite, iar depasirea deficitului s-ar face numai pe cheltuieli de capital legate de o absorbtie mai buna decat am bugetat din fonduri europene", a spus Vladescu, informeaza Mediafax.ro.

Fostul ministru crede ca astfel de deficite vor primi finantare de pe piete, opinand ca soldul negativ poate urca chiar la 3,5% sau 3,8% din PIB.

"Daca va fi un deficit legat de cheltuieli de capital pentru cofinantarea proiectelor din fonduri UE , Comsia Europeana va accepta depasirea pragului. Anul viitor tot focusul din UE se va muta de la ajustare fiscala spre crestere economica", a continuat Vladescu.

El a aratat ca opteaza pentru un buget construit pe zero pentru a fi sigur ca nu bugeteaza cheltuieli excesive, considerand totodata ca este mult mai grav sa spui 1,5% si sa ai zero (crestere economica) decat sa spui zero si sa ai 1,5%.

"M-am ajustat odata de la 3,5-4% la 2%. Germania s-a ajustat de la 2 la 1%. Pun zero, dar eu spun din start ca sper si cred ca o sa am mai mult de atat, dar vreau un buget precaut. Cu cat influenteaza tintele o crestere economica de 1% sau 2%? Cand spui zero precaut, pentru ca nu vreau sa mai fac taieri, vreau sa dau in plus, esti credibil. Construiesc un buget precaut pentru a avea o marja de manevra in sus. Oricum, eu cred ca zero este mai realist decat 4%(...) Nu se intampla nimic dramatic daca stai sase luni cu bugetul la zero", a argumentat Vladescu.

Intrebat de ce ar accepta Comisia Europeana depasirea deficitului avand in vedere ca pietele critica tocmai datoriile mari ale statelor comunitare, fostul ministru al Finantelor a afirmat ca datoria suverana nu se rezolva cu un punct procentual din PIB-ul Romaniei.

"Nu exista niciun risc de contagiune, nici pentru vreun sistem bancar, nici pentru vreo tara. Ce face zona euro si ce face Romania?
Deocamdata in UE nu se discuta despre tiparirea de moneda, desi competitorii UE sunt doua puteri economice, SUA si China, care n-au nicio treaba cu respectul pentru politica monetara si mentinerea inflatiei la nivel redus. De altfel, SUA ne-a aratat ca toata povestea ca emisiunea de moneda genereaza inflatie nu se respecta. Pe de alta parte, este adevarat ca ei exporta inflatie", a spus Vladescu.

El a afirmat ca in locul liderilor europeni ar opta pentru tiparirea de moneda euro, iar in locul BNR, adicent, ar tipari lei si, "la maxima nevoie", ar cumpara titlur de stat.

"In conditiile in care Europa va fi nevoita sa tipareasca moneda, Romania va fi nevoita sa tipareasca moneda
. Daca am politica fiscala ceruta de UE, o sa am o problema sa-mi finantez investitiile. O sa gasim atunci suficienti investitori sa ne accepte leul si sa ne construiasca soselele", a continuat Vladescu.

Fostul ministru crede ca niciun analist nu poate face o estimare corecta a a crepterii eeconomice, mai ales in privinta pietei locale, care are prea multe variabile independente, pe care Romania nu le poate controla.

"Europa este speriata. Cu oameni speriati este foarte greu sa gasesti solutii. Modul in care evolueaza liderii europeni nu da incredere. Eu tot spun ca abia 2013 va fi anul adevarului, pentru ca anul viitor sunt alegeri atat in SUA, cit si in Franta, a doua economie a zonei euro. De fapt, o mare parte din zona euro va fi in an electoral", a conchis Vladescu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri