Guvernul estimeaza ca masurile de restructurare a companiilor de stat monitorizate in acordul cu FMI vor permite reducerea arieratelor acestor societati cu 5-6 miliarde de lei anul viitor, echivalentul a 1% din PIB, potrivit unui document guvernamental, informeaza Mediafax.
"Pentru intreprinderile de stat se inregistreaza progrese in procesul de reducere a arieratelor in cadrul companiilor monitorizate prin operatiuni de convertire a datoriilor in actiuni, plati si alte operatiuni de ordin financiar. Per ansamblu, se anticipeaza ca aceste masuri vor permite reducerea arieratelor companiilor monitorizate cu 5, pana la 6 miliarde lei ( circa 1% din PIB) pana la sfarsitul anului 2012", se arata in document.

La companiile de stat monitorizate in cadrul programului cu Comisia Europeana si FMI arieratele au scazut in primele noua luni cu 0,3% din PIB, la 3,8% din PIB.

La nivelul bugetului general consolidat platile restante de peste 90 de zile totalizau 928 milioane de lei la finele lunii septembrie.
Cea mai mare parte a platilor restante era inregistrata la bugetele locale, respectiv 88,6% din stocul de arierate. La bugetul de stat si bugetele de asigurari sociale obligatiile neplatite insumau 11,2% din totalul arieratelor.

La nivel local, arieratele s-au stabilizat din trimestrul al doilea, iar noile amendamente aduse legii finantelor publice locale impiedica acumularea de arierate noi.

"Arieratele bugetare reprezinta un risc potential pe termen mediu la adresa sustenabilitatii fiscal-bugetare, o frana majora in calea cresterii economice, care denatureaza fondul economiei de piata", se mai arata in document.

Printre companiile monitorizate se numara CFR SA, CNADNR, Compania Nationala a Huilei, Posta Romana, Metrorex, CFR Marfa, Termoelectrica, CFR Calatori, Tarom, Oltchim, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri