Pacientii si medicii sustin ca introducerea coplatii va insemna limitarea accesului asiguratilor la serviciile publice medicale, persoanele cele mai afectate fiind cele cu venituri mici.
Despre introducerea coplatii se tot discuta inca din 2009, atunci cand ea a devenit unul dintre angajamentele pe care Guvernul le-a luat fata de Fondul Monetar International si Comisia Europeana. Taraganata vreme de peste un an si jumatate, Legea 220/2011 privind coplata a fost publicata in Monitorul Oficial la finele lui noiembrie intr-o forma care difera mult de proiectul de lege dezbatut public ce propunea sume fixe aferente coplatii.

ABC-ul coplatii

- CE platim: coplata este suma pe care asiguratii la sistemul de sanatate vor trebui sa o plateasca suplimentar fata de serviciile decontate din Fondul Unic de Asigurari Sociale de Sanatate (FNUASS).

- CINE plateste: Ministerul Sanatatii estima, acum un an, ca aproape 8 milioane de persoane vor fi scutite de la coplata. Astfel, copiii de pana in 18 ani, tinerii de 18-26 de ani elevi/studenti/ucenici fara venituri din munca, bolnavii inclusi in programele nationale de sanatate (HIV/SIDA, cancer, diabet etc.), dar si pensionarii cu pensii de sub 740 de lei/ luna vor fi scutiti de coplata. Restul asiguratilor care nu se incadreaza in categoriile mentionate anterior vor trebui sa plateasca suplimentar (coplata) pentru serviciile medicale pe care le acceseaza.

- CAT platim drept coplata: suma aferenta coplatii va fi calculata procentual din valoarea serviciilor medicale asa cum sunt prevazute in contractul-cadru. Ea nu va depasi a 12-a parte din valoarea veniturilor nete anuale realizate de fiecare asigurat. Altfel spus, suma maxima aferenta coplatii va fi cel mult egala cu venitul mediu lunar al unui asigurat. Odata atinsa aceasta suma maxima, serviciile accesate de asigurat vor fi gratuite.

- CUM se calculeaza pretul serviciilor pentru care se va percepe coplata: „Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) negociaza un pret maxim, orientativ pentru fiecare serviciu mediul. Stiind cate servicii se fac anual, CNAS poate stabili cam care este valoarea maxima a serviciilor medicale prestate in Romania. Apoi, avand in vedere bugetul anului in curs, poate sa stabileasca procentul pe care il poate suporta din valoarea totala a serviciilor, restul putand fi coplata”, explica Horia Cristian, secretar in Comisia pentru sanatate si familie din Camera Deputatilor.

- CUM platim: vom face aceasta contributie suplimentara ori de cate ori mergem la medicul de familie/specialist sau la spital (exceptand urgentele). Coplata este introdusa printr-un „tichet moderator pentru sanatate”, adica un document/chitanta care va fi eliberat(a) pacientului pentru a face dovada platii serviciului medical.

- PENTRU CE platim: coplata va fi aplicata unui pachet de baza de servicii medicale decontate de stat. Incepand cu 2012, dupa cum estimeaza Ministerul Sanatatii, acest pachet – despre care se vorbeste de ani buni – va fi redefinit, astfel ca se va ajunge la o lista cu toate acele servicii care nu vor fi acoperite de stat. Serviciile medicale nedecontate de stat vor putea fi acoperite de asigurarile private de sanatate.

- UNDE se duc banii colectati din coplata: sumele incasate din coplata se vor constitui in venituri ale furnizorilor de servicii medicale, iar ele vor fi utilizate pentru „cresterea calitatii medicale si pentru achizitionarea tichetului moderator pentru sanatate”.

- DE CAND platim: din 2012.

Care vor fi efectele introducerii coplatii?

Rodica Nassar, presedinta Comisiei pentru sanatate si familie din Camera Deputatilor, se declara impotriva sistemului de coplata.
„Introducerea acestui sistem nu poate decat sa limiteze accesul pacientilor la sistemul sanitar. La momentul lansarii, in 2009, nimeni nu se gandea ca salariile vor fi taiate cu 25% si pensiile, impozitate. Acum, venim cu aceasta coplata care e inca o povara pe care o vor suporta oamenii in varsta si, in general, persoanele fara posibilitati", a spus Nassar pentru wall-street.ro.

Aceeasi idee este sustinuta si de medici. „Coplata va afecta populatiile vulnerabile, crescand inechitatile in sistem, si va impiedica accesul la tratament a unor grupuri semnificative pentru ca ea va fi o noua taxa aplicata personalelor care platesc si in prezent”, remarca Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania, intr-un comunicat de presa.

Vasile Barbu, presedintele Asociatiei Nationale pentru Protectia Pacientilor, spune pentru wall-street.ro ca introducerea coplatii limiteaza accesul asiguratilor la serviciile publice de sanatate. Practic, daca un pacient nu va avea banii necesari pentru a face aceasta coplata, furnizorul de servicii medicale nu va putea sa-l ajute.

„Plafonarea coplatii la a 12-a parte a venitului net anual face ca pacientul care contribuie cu 5,5% din venitul brut la FNUASS, sa contribuie cu inca 10% din venitul sau anual la coplata serviciilor medicale - 5,2% din venitul brut plateste angajatorul, 5,5% din venitul brut, iar pana la 10% din venitul net plateste asiguratul. Astfel, pacientul bolnav este taxat cu mult mai mult decat pacientul sanatos contribuabil”, explica Barbu.

Horia Cristian vede si partea buna a lucrurilor. El spune ca introducerea coplatii are ca avantaje crearea concurentei intre furnizorii de servicii medicale, ceea ce va conduce la o scadere a tarifelor, precum si la constructia pachetului de baza care este, de fapt, cuantumul din valoarea serviciilor pe care Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) il acopera.

1. Considerati introducerea coplatii o masura buna in domeniul sanitar?



In plus, remarca Horia Cristian, daca s-ar fi impus sume fixe, asa cum se estima in momentul adoptarii actului normativ in Guvern, introducerea coplatii ar fi raspuns nevoilor medicilor de a incasa mai multi bani.

La momentul adoptarii actului normativ in Guvern, acum un an, MS estima ca pacientii vor plati 5 lei pentru consultatiile la medicul de familie si 10 lei pentru cele la medicul specialist. In afara orelor de program, sumele ar fi fost de 10 lei, respectiv 20 lei. Tot atunci, Guvernul propunea ca suma maxima platita de asigurat intr-un an calendaristic sa fie limitata la 600 de lei, iar serviciile accesate peste aceasta suma sa fie gratuite.

„In Parlament, deputatii au facut modificari la lege. Noi am stabilit 600 de lei ca plafon, dar ei acum zic a 12-a parte din veniturile nete. Aici este discutabil, pentru ca unele persoane nu isi declara veniturile. Daca ar fi ramas propunerea de 5 lei pentru consultatia la medicul de familie, respectiv 10 lei pentru la specialist, pacientii ar fi stiut foarte bine cat costa”, a spus Oana Grigore, purtator de cuvant al Ministerului Sanatatii.

Marina Pircalabu, presedinte al Patronatului Medicilor de Familie din Bucuresti si Ilfov, considera ca introducerea coplatii va afecta relatia medic-pacient. „Numai asta ne mai lipseste in economia de timp a unei consultatii sa mai stam si sa calculam cat este a 12-a parte din veniturile nete ale pacientului meu, care asteapta de la mine o solutie medicala. Speram din suflet sa nu se intample asta, ar afecta din nou, grav, relatia mea cu el", spune Pircalabu.

Pacientii nu sunt de acord cu introducerea coplatii

La publicarea stirii privind recenta aparitia Legii 220/2011 in Monitorul Oficial, cititorii wall-street.ro si-au exprimat dezacordul fata de introducerea coplatii (toate comentariile pe aceasta tema pot fi vazute aici).

Este inca o modalitate de a ne spolia. Niciodata cand s-a introdus o taxa noua pe un serviciu, acel serviciu nu s-a imbunatatit. Este chiar exemplul sanatatii, unde in 5 ani bugetul a crescut de 3 ori si serviciile sunt din ce in ce mai proaste”, scrie un cititor al wall-street.ro.

Propun sa se ia din suma pe care noi deja o dam lunar la sanatate (…) fiindca oricum calitatea nu se vede nicaieri, plus ca daca ma duc la un cabinet particular, desi sunt platitor de CAS, nu primesc niciun fel de reducere, nici pe baza trimiterii medicale. Deci pensionarii care au pensia de sub 740 de lei nu trebuie sa plateasca, iar eu, care am un salariu de 740 de lei, trebuie sa platesc?”, se intreaba cititoarea.

Sa platim coplata, dar daca intr-un an nu beneficiem de serviciile medicale, sa ne restituie banii”, spune o alta cititoare.

Un alt cititor scrie: „Sunt pensionar. Am platit contributia la CAS timp de 40 de ani. Consider cuantumul coplatii prea ridicat si ignorarea anilor de contributie un gest scandalos”.

La intrebarea „Sunteti de acord cu introducerea coplatii”, 89% dintre respondenti au optat pentru “nu”, iar 11% - “da”. Numarul total al raspunsurilor este de 2.146, inregistrat pana la scrierea acestui articol.

Intregul proces legislativ privind Legea 220/2011 poate fi urmarit aici.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri