Ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, a declarat ca Romania este intr-un program cu FMI si Comisia Europeana si ca, de aceea, tara noastra nu trebuie "in momentul de fata" sa contribuie la capitalizarea FMI, informeaza Mediafax.
"In momentul de fata, tarile care au un program cu FMI si Comisia Europeana nu trebuie sa contribuie la acel fond. Romania, fiind intr-un program cu FMI si Comisia Europeana, nu trebuie sa contribuie la acel fond care sa fie pus la dispozitia FMI pentru a ajuta tarile in dificultate. (...) Nu excludem in totalitate posibilitatea aceasta, dar in momentul de fata Romania nu trebuie sa contribuie la acel fond", a spus Ialomitianu.

El a spus ca Romania este de acord sa respecte procesul de consolidare fiscala pentru ca tarile sa iasa din procedura de deficit excesiv, sa-si reduca datoriile.

"Trebuie sa se rezolve criza datoriilor suverane si in momentul de fata noi elaboram proiectul in baza programelor de convergenta si de crestere economica. (...) Toate problemele care s-au discutat la acest summit le avem in acordul cu FMI si cu Comisia Europeana", a precizat Ialomitianu.

Presedintele spus ca la reuniunea de la Bruxelles "s-a aprobat un lucru foarte bun privind consolidarea fiscala".

"Noi suntem in acord cu FMI, Comisia Europeana si avem un obiectiv foarte important, il reprezinta consolidarea fiscala. Este bine sa avem reguli foarte clare privind gestionarea deficitului bugetar, gestionarea datoriei publice. Noi am sustinut ca trebuie sa modificam Constitutia si sa cuprindem in Constitutie nivelul deficitului bugetar sub 3% si nivelul datoriei publice sub 60%", a adaugat Gheorghe Ialomitianu.

Romania nu va fi obligata sa contribuie la capitalizarea FMI, deoarece se afla printre tarile care au acord cu institutia financiara, a declarat premierul Emil Boc, precizand ca isi sustine afirmatia pe datele actuale, dar ca trebuie asteptata concluzia liderilor UE.

"Din datele pe care le am la acest moment, concluzia este ca tarile care sunt intr-un acord cu FMI nu contribuie la acest fpond suplimentar, dar vom astepta concluziile UE pentru a vedea daca se mentine acest punct de vedere", a spus Boc, la postul public de radio.

Printre masurile convenite joi seara, la summit-ul UE de la Bruxelles, se numara suplimentarea resurselor financiare ale FMI cu 200 miliarde euro de catre statele UE, prin imprumuturi bilaterale.

Potrivit comunicatului transmis la finele discutiilor de joi, statele membre au la dispozitie 10 zile pentru a confirma participarea la acest efort.

Astfel, statele din zona euro ar urma sa contribuie cu 150 miliarde euro, iar bancile centrale ale tarilor din afara zonei euro ar trebui sa vina cu alte 50 miliarde euro.

Consiliul UE a invitat si "comunitatea internationala" sa aduca contributii similare la resursele FMI.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri