Revirimentul puternic al exporturilor din ultima perioada a readus in atentie discutia despre modelurile de crestere pe care se poate sustine economia noastra si daca este posibila tranzitia de la un model la altul.
Daca un oficial al BNR spune ca orientarea catre exporturi, in detrimentul consumului, nu este o strategie care sa poata fi influentata in vreun fel de stat sau de autoritatile monetare, cei mai multi analisti considera ca un model bazat pe exporturi nete ar putea sa nu fie optim pentru specificul economiei romanesti.

Analistul economic Lucian Isar apreciaza ca Romania are sanse, in teorie, sa treaca la un model bazat pe exporturi, desi nu crede intr-un astfel de scenariu. Totusi, daca se va incerca abordarea unui model bazat pe exporturi, va fi nevoie de o perioada lunga de timp pentru reajustare si investitii majore.

„Cresterea potentiala va putea ajunge la nivelul anterior, dar dupa o perioada lunga de timp, cu investitii masive si cu reintoarcerea romanilor plecati la munca in strainatate”, explica Isar.

El adauga ca Romania va obtine o crestere potentiala bazata pe exporturi, similara cu cea bazata pe consum, doar daca investitiile in infrastructura vor avea efect multiplicator pozitiv si vor fi facute si investitii in tehnologie, dar aici vom avea nevoie si de „creierele” care au migrat din tara, nu doar de forta de munca slab calificata care a ramas in Romania, pentru ca aceasta se gaseste si in alta parte.

Pe de alta parte, economistul Florin Citu crede ca sunt sanse foarte mari ca Romania sa treaca la o crestere bazata pe exporturi, dar totul depinde de politicile economice.

Totusi, un astfel de model ar putea sa nu fie optim pe termen lung in Romania, pentru ca structura economiei locale difera de cea a unei economii asiatice si mai este si riscul ca vom depinde totdeauna de cererea externa.

Citu crede ca pe termen lung „o economie bazata pe un consum intern, finantat in majoritate din interior, va produce rezultate superioare unei economii bazate pe export net”. Pe termen scurt, insa, pot exista momente cand o economie sa creasca sustinuta de exporturi la fel de mult ca pe consum, asa cum este cazul Romaniei in ultimul an, economia fiind miscata doar de exporturi.

Cu toate ca este o economie mica, Romania poate sa se rupa de modelul bazat pe consum, este de parere Citu, care explica ca nu marimea conteaza, ci cat de deschisa este o economie. „O economie mica, dar deschisa, poate sa aiba o contributie importanta a exporturilor nete in cresterea economica”, puncteaza Citu.

Exista o cale de mijloc pentru Romania?

Modelele de crestere teoretizate pana acum au fost rezultatul unor politici economice aplicate pe anumite structuri de economii, dar Romania ar trebui sa isi gaseasca propriul model bazat pe resursele de care dispune, adica forta de munca in abundenta si pamant, dar mai putin capital.

„Romania trebuie sa creeze un mediu economic care sa incurajeze dezvoltarea capitalului si sa impinga forta de munca spre acele zone”, spune Florin Citu.

Solutia de mijloc pare sa fie echilibrul si competitivitatea, in opinia lui Ciprian Paltineanu, director large corporate in cadrul UniCredit Tiriac Bank. Romania trebuie sa se axeze pe ariile unde este competitiva, adica sa avem o strategie despre sectoarele care vor avea cel mai mult de castigat si cu privire la care avem sansele cele mai mari sa crestem.

“Trebuie sa gasim un mix intre diversii poli de crestere si, eventual, sa ii combinam cu fondurile structurale, pentru ca acestea, daca vom maximiza absorbtia, reprezinta un motor de crestere extraordinar”, spune Paltineanu, care adauga ca trebuie sa existe un echilibru intre cerere interna, exporturi, investitii straine sau agricultura.

De asemenea, si Lucian Isar crede ca solutiile altora nu sunt neaparat oportune pentru Romania, „chiar daca le-am intelege si implementa instantaneu”, referindu-se la incercarile fiecarei tari de a se repozitiona in economia globala.

In plus, cu privire la modelele de crestere economica, Isar spune ca acestea ”nu sunt bornele in care se poate misca o economie, ci puncte discrete intr-un continuum”.

“Noi inca justificam si implementam masuri de stabilizare, dovedite mediocre inca de acum 20 de ani si, prin urmare, avem exponenti ai autoritatilor cu o curba de invatare cu panta lenta”, avertizeaza analistul economic.

El concluzioneaza ca Romania isi poate gasi propriul model de crestere, dar acesta nu ar trebui sa fie determinat apriori de autoritatile statului.

“Statul ar trebui sa intervina doar la nivel mezo-economic, lasand nivelul microeconomic sa isi dovedeasca potentialul creator, iar cel macroeconomic sa fie neintruziv si favorabil economiei libere”.


De aceeasi parere este si Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR. El subliniaza ca sugestiile de a schimba modelul de crestere, de la consum la investitii sau exporturi, nu pot fi luate in calcul de Guvern sau de autoritatile monetare, intrucat aceasta este „o decizie microeconomica”.

In plus, fara consum Romania nu are cum sa creasca la nivelul potential. „Cineva investeste numai pentru ca exista perspectiva ca va creste consumul”, spune Croitoru.

In schimb, problema Romaniei este refacerea increderii, pentru ca fara aceasta nu se va relua consumul, iar fara consum nu vor incepe nici investitiile.

De asemenea, trebuie create niste stimulente pentru cresterea competitivitatii si atragerea capitalului, care este esential pentru cresterea economica si productivitatea totala a factorilor de productie.

In cazul in care capitalul depinde de exterior, iar economia trebuie sa mentina fundamentele bune pentru a-l atrage, productivitatea factorilor depinde si de Romania.

„Daca ai un sector privat mai extins, intreprinderile de stat sunt conduse cum trebuie sau daca sunt privatizate, atunci va creste si productivitatea muncii. Modelul de crestere nu are cum sa se reinventeze, se stiu toate lucrurile, trebuie doar aplicate”, conchide Croitoru.

Articol publicat in Revista Wall-Street, editia a doua: Noua economie.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri