Guvernul a luat multe dintre masurile necesare in perioada crizei, chiar daca uneori mai tarziu si fara sa gaseasca solutii suficiente pentru mediul de afaceri, iar o eventuala demisie a premierului Emil Boc "ar fi de respectat", sustine omul de afaceri Ion Tiriac.
"Din 1990 pana in 2012 toti au facut ceva, ce-au putut. N-au facut destul, asta-i sigur. dar nu pot sa iau numai clasa politica de azi, sa o blestem, pentru ce mi s-a intamplat mie din 1990 pana acum, in special in aceasta situatie de criza. (...) Dupa parerea mea, si-am spus-o la inceputul crizei, daca acest Guvern face ce trebuie sa faca - si acest Guvern a facut multe din ce trebuia sa faca, cam tarziu, dar le-a facut -, nu poate sa reziste mai mult de sase pana la zece luni. Atat de populare o sa fie masurile pe care trebuie sa le ia, incat erodeaza (...). Nu stiu si nu inteleg ce este atat de complicat, daca este, ca acest partid sa-si puna alt Guven", a declarat omul de afaceri la emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica la Pro TV.

Intrebat daca sugereaza ca premierul ar trebui sa demisioneze, Tiriac a raspuns negativ.

"Eu nu sugerez nimic. Daca domnul Boc si-ar da demisia, dupa parerea mea ar fi foarte de respectat, pentru ca ce a facut, a facut ca lumea. Tarziu, cum am spus, dar ca lumea. Ba poate este criticat pentru ca a facut prea mult", a afirmat Tiriac, informeaza Mediafax.

E a adaugat ca desi Guvernul Boc a luat multe din masurile pe care trebuia sa le ia, nu a gasit "cheia" pentru a incuraja pe antreprenori sa produca mai mult.

Referindu-se la interventiile premierului Emil Boc cu ocazia ninsorilor din ultimele zile, Tiriac a spus ca acesta a avut unele reactii demonstrative si populiste.

"Asta a fost o treaba, respectuos spun, populista. A venit acolo ca sa vada lumea ca este alaturi de popor. Si sunt convins ca este alaturi de popor, dar dupa parerea mea, in loc sa dea cu lopata, ar fi trebuit sa-i ia de gat pe astialalti care erau acolo, sa-i puna pe ei sa dea cu doua lopeti, daca aveau doua maini. Un prim-ministru nu prea are timp sa dea cu lopata. A dat demonstrativ, e in regula, nu o consider negativa", a spus Tiriac.

Legat de subiectul manifestatiilor care au avut loc in Romania, in ultima perioada, omul de afaceri a afirmat ca el nu ar fi optat pentru proteste publice.

"Eu nu m-as duce in piata. Dupa parerea mea, as lua 5-6-7-8-9-10 cunostinte, prieteni, si as face o cerere la domnul presedinte sau la domnul Boc. «Ia uite domnule, ia primeste-ne, pentru ca ne-a ajuns oarecum cutitul la ochi si noi asta credem». Si-atunci poti sa te duci chiar la domnul presedinte, sau la domnul Boc, sa-i spui «Domnule, eu cred ca dumneata trebuie sa demisionezi» (...). Acesti putini, multi, cati sunt, pentru ca nu sunt foarte multi, multumim lui Dumnezeu, pentru ca numai asta nu ne trebuie, o rascoala pe aceste vremuri, complexe, pentru ca depindem mult de altul, si complicate, pentru ca ceea ce putem sa facem noi poate n-o facem ca lumea. Eu pe oamenii astia i-am vazut, ii respect foarte mult, dar nu inteleg ce vor. Sigur ca a inceput, inteleg, nu eram in tara, treaba asta cu un domn Arafat, si cu SMURD. Dar aia dupa 24 de ore s-a stins, iar oamenii astia vor, inteleg, jos Basecu, jos Boc, jos Ponta, jos Antonescu, jos Roberta ... Dar cu cine mai ramai daca toti jos?", afirmat Tiriac.

Intrebat de ce nu intra in politica, omul de afaceri a reiterat ca nu este interesat de aceasta activitate.

"Eu nu pot sa-mi iau responsabilitatea pentru o natiune. Nu sunt las, sunt realist", a spus el.

Discursul lui Basescu - "o radiografie" exceptionala, dar fara solutii


Discursul presedintelui Traian Basescu a fost "o radiografie execeptionala" pentru situatia Romaniei din prezent, dar nu a oferit raspunsuri la problemele legate de criza, pe care nu le are niciun politician, a declarat omul de afaceri Ion Tiriac.

"Eu asteptam acest discurs, il asteptam exact cum a venit", a declarat omul de afaceri.

El a aratat ca nu a fost dezamagit de mesajul presedintelui, dar ca acesta nu a inclus solutii.

"Mie nu mi-a gasit inca nici antibioticul, nici aspirina, ca sa ma trateze (…) Nu le-a gasit pentru ca probabil nu le are. Nu-l are nimeni", a spus omul de afaceri.

Tiriac a afirmat ca oamenii care au iesit sa protesteze au facut-o si pentru demnitate si nu au fost organizati, adaugand ca s-ar fi asteptat la mai multe din partea studentilor.

"Foarte adevarat ca din cand in cand, toate aceste masuri drastice - necesare, dar nepopulare, care au fost date - nu au avut in spate explicatia. (…) Au parut masuri arogante, iar cei care le-au transmis poporului erau oarecum aroganti", a spus Tiriac.

"Reteta nu exista. N-o are nici dumnealui, n-o are nici Merkel, n-o are nici Monti, nici Sarkozy, si mi se pare ca nici Obama nu o are", a mai spus Tiriac.

Fostul tenisman, unul dintre cei mai bogati romani, controleaza grupul Tiriac Holdings, cu activitati in principal pe segmentele auto, imobiliare, servicii financiare, leasing si transport aerian.

Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa sustinuta la Palatul Cotroceni, ca si-a creat impresia ca pentru o parte din romani s-a creat o "ruptura" cu presedintele, el precizand ca prima sa obligatie este de a restabili "legatura de incredere" cu aceia care si-au pierdut-o.

"Alegerile anticipate nu sunt o solutie"

Alegerile anticipate nu ar fi oportune in prezent, pentru ca vor putea fi organizate cel mai devreme in mai, cu cateve luni inainte de alegerile programate pentru noiembrie, iar un guvern de tehnocrati "ar putea fi o solutie acceptabila pentru toata lumea", a declarat omul de afaceri Ion Tiriac.
Alegerile anticipate sunt intotdeauna privite ca o solutie, in multe tari, dar nu ar fi oportune in acest moment pentru Romania, a spus Tiriac.

"Singura problema la noi e ca nimeni nu prea vrea alegeri anticipate, in afara de opozitie, care considera ca in momentul asta are un plus care nu mai poate sa-i scape din mana. Alegerile anticipate, dupa parerea mea, daca se hotarasc astazi, eu nu cred ca se pot face inainte de luna mai", a spus el.

Totodata, Tiriac a afirmat ca un guvern de tehnocrati ar putea fi "o solutie acceptabila pentru toata lumea".

El a continuat spunand ca nu este suficienta gasirea unui premier cu calitatile necesare ci este nevoie de un intreg cabinet format din persoane cu multa experienta in domeniile care le vor reveni, dandu-l ca exemplu, in acest context, pe guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri