Reprezentantii delegatiei BM, CE si FMI in Romania sustin, la sediul Reprezentantei CE in Romania, incepand cu ora 16, o conferinta de presa cu ocazia incheierii vizitei la Bucuresti. Vezi care sunt cele mai importante declaratii.
István Szekély declara:

- Dupa parerea noastra, programul se afla pe calea cea buna, in pofida contextului dificil. Romania a inregistrat progrese semnificative.
- Dupa 2 ani de recesiune, economia Romaniei se intoarce la crestere, determinata de exporturi foarte bune si de un an agricol foarte bun.
- Guvernul are o capacitate buna de control al cheltuielilor. Consideram ca bugetul pe 2012 este pe calea cea buna.
- Suntem ingrijorati de programul national de dezvoltare a infrastructurii.
- Credibilitatea, in materie de politici, s-a imbunatatit, in ciuda deteriorarii calitatii activelor nationale.
- Bancile sunt bine provizionate in fata unor posibile pierderi.
- Este nevoie de investitii si restructurari in sectorul energetic, sector care ar trebui sa fie un motor de crestere pentru Romania.
- Preturile reglementate vor fi ajustate pentru consumatorii casnici pana in 2013. Se amana tinta cu 2 ani pentru consumatorii industriali.

Jeffrey Franks (foto) declara:

- Toate tintele au fost atinse si am ajuns la un acord.
- Toata zona euro va intra in recesiune, iar Romania este parte. Rezultatele bune ale Romaniei au inceput sa isi arate roadele, dupa cum am vazut, in raspunsul favorabil la emisiunea de obligatiuni denominate in dolari de saptamana trecuta (...) demonstrand increderea in economia romaneasca.
- Veniturile fiscale colectate au fost mai mare decat anticipasem, ceea ce a permis Guvernului sa reduca din arierate.
- Pentru 2012, bugetul continua sa fie pe traiectoria cea buna, deci nu s-au facut ajustari.
- Trebuie sa tinem seama insa ca reducerea deficitului de la 4,2% din PIB in 2011 la 2,1% din PIB in acest an si cresterea economica slaba vor lasa putin loc altor initiative.
- Avem in vedere alegerile din noiembrie si incertitudinile din zona euro.
- Se pare ca exista unele progrese in privinta absorbtia fondurilor europene, care a crescut.
- Suntem constienti de puternicele ingrijorari ale publicului cu privire la reforma din sistemul sanitar. Sistemul sanitar din Romania este defect si nu mai poate continua fara reforme semnificative. Cererile din sistem sunt mult mai mari decat resurselele acestuia, ceea ce slabeste foarte tare sanatatea financiara a acestuia.
- Am convenit ca trebuie sa se acorde timp pentru o dezbatere publica completa, care sa garanteze ca planul de reforme se bucura ce sprijinul populatiei.
- Nu este viabil sa se promita un nivel mai ridicat de beneficii fara o finantare suficienta, indiferent cine administreaza sistemul. Odata elaborate aceste propuneri, ele vor fi supuse dezbaterii publice in urmatoarele sase luni.
- Sistemul de coplata trebuie simplificat.
- Facturile neplatite reprezinta o piedica in calea cresterii pentru ca firmele nu au bani de investitii.
- Implementarea unor reforme profunde in companiile de stat continua sa fie cea mai mare provocare cu care se confrunta Guvernul.
- La intreprinderile de stat, arieratele au fost reduse la 3% din PIB.
- Implementarea reformelor intreprinderilor de stat este esentiala.

Sesiune de intrebari si raspunsuri:

- Vom vedea in 2012 majorari la preturile gazelor si energiei electrice?
István Szekély: Nu noi suntem cei care decid sau iau masurile. E foarte important sa ne asiguram ca la 1 ianuarie 2014 sa nu aiba loc o crestere foarte mare, care sa socheze industria. Piata va decide preturile. Afacerile vor avea timp suficient sa se adapteze. Am incurajat Guvernul sa aiba o strategie clara, de crestere graduala, pentru ca firmele sa se ajusteze. Guvernul este cel care decide.
Jeffrey Franks: Nu este niciun plan pentru a creste preturile la gaze pentru gospodarii in 2012. Pentru consumatorii non-casnici va incepe in lunile urmatoare. Pretul gazelor pentru gospodarii va fi crescut gradual incepand cu 2013.
- Ati venit cu vesti bune, per ansamblu. Credeti ca protestele din ultima vreme afecteaza stabilitatea Romaniei?
Jeffrey Franks: Ca functionari internationali, nu avem orientari politice. Discutam cu orice guvern aflat la putere, nu sustinem niciun partid. Referitor la proteste intelegem nemultumirile pe care le au unii cetateni. Oamenii sunt nemultumiti de situatia dificila, dar lucrurile merg mai bine din punct de vedere economic. E nevoie de reforma in sectorul sanitar.
- Ati fost la o petrecere privata saptamana trecuta, sustinuta de domnul Blejnar, seful ANAF. Am vazut de la stiri ca domnul Blejnar o sa fie sub urmarire penala, aveti ceva de spus in privinta aceasta?
Jeffrey Franks: Ar fi nepotrivit sa comentez despre investigatiile din justitia romaneasca. Au fost critici in presa despre acea numita petrecere din Busteni. Duminica trecuta, am fost invitat de colegii mei la o intalnire care a fost finantata de autoritati si care a avut loc la un restaurant cu specific romanesc. A fost o experienta foarte frumoasa pentru mine. (...) Nu cred ca trebuie pus la indoiala caracterul meu. Nu consum alcool si nici tigari, constiinta mea e curata.
- Cu cat vor creste preturile la energie?
Jeffrey Franks: Preturile la energie electrica sunt sub standardele internationale. Ca o obligatie fata de UE, Romania trebuie sa ridice preturile la nivelul european. Va fi treptat pentru gospodarii si cu sistem de protectie pentru gospodariile sarace.
- Un punct foarte important pentru cresterea economiei il reprezinta exporturile. Cat de importante ar fi exporturile de gaze?
Jeffrey Franks: Romania nu exporta gaze si nu ma astept sa existe exporturi de gaze in viitorul apropiat, nu exista la momentul actual capacitatea fizica. Problema este de a avea un sistem de reglementare. Trebuie sa nu mai importati gaze la preturi asa de mari.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri