Seful statului a declarat, la intalnirea cu delegatia FMI, ca mentinerea la nivelul actual a deficitelor la fondurile de asigurari de sanatate si pensii reprezinta elementul esential pentru perioada urmatoare, aratand ca nu va trimite scrisoarea Parlamentului daca acest principiu nu va fi respectat, noteaza Mediafax.
"Sunteti aproape de terminarea misiunii, dupa cum am inteles. Si as vrea sa stiu cum e imaginea de ansamblu acum. Asa cum am discutat cu ministrul de Finante, elementul cheie legat de platile pe care trebuie sa le faceti in perioada urmatoare trebuie sa ramana la stadiul de a nu afecta deficitele structurale ale fondului de asigurari de sanatate si ale fondului de pensii. Este elementul esential din punctul meu de vedere. Nu voi trimite scrisoarea Parlamentului daca acest principiu nu va fi respectat", a afirmat Basescu la inceputul discutiei cu delegatia FMI, Bancii Mondiale si Comisiei Europene.

La intrevederea de la Palatul Cotroceni participa si ministrul propus pentru portofoliul Finantelor in Cabinetul Victor Ponta, Florin Georgescu, precum si secretarul de stat in Ministerul Finantelor, Gheorghe Ghergina, dar si reprezentantul Romaniei pe langa FMI, Mihai Tanasescu si reprezentantul BNR Adriana Marinescu.

Negocierile cu FMI s-au incheiat cu succes, dupa doua zile de discutii la BNR, partea romana si delegatia institutiei internationale stabilind termenii noii scrisori de intentie la acordul de tip preventiv.

Discutiile cu organismele financiare internationale s-au incheiat cu succes si asta reprezinta o angajare ferma a Guvernului Ponta pentru continuarea reformelor, pentru continuarea politicilor marcroeconomice vizand asigurarea stabilitatii economice si financiare a tarii, a declarat sambata Florin Georgescu, ministrul desemnat pentru Finante.

"Practic, acordul este negociat si incheiat cu succes. Ca efect al caracterului ferm al politicilor si reformelor structurale, sectoriale cuprinse in acord s-au identificat sume suplimentare care au permis majorarea deficitului bugetar, respectand tinta limita de 3% in relatia cu Uniunea Europeana pentru acest an si de asemenea respectand angajamentele fata de Fondul Monetar International", a adaugat Georgescu.

Deficitul pe cash convenit anterior cu FMI era de 1,9% din PIB, iar tinta stabilita dupa metodologia ESA solicitata de Comisia Europeana este de 3% din PIB.

"Cred ca mesajul este important din doua puncte de vedere: o data s-a incheiat un acord care continua politicile de stabilitate macroeconomica, de ajustari sectoriale si asa mai departe, deci practic asigura stabilitatea economica si financiara a Romaniei, asigura finantarea externa a Romaniei, pentru ca Romania consuma mai mult decat produce si trebuie sa se imprumute, dar nu se putea imprumuta in conditii rezonabile fara acest acord. Pe de alta parte, a doua concluzie, s-au gasit solutii pentru rezolvarea celor doua probleme asumate de USL, si anume problema salariatilor bugetari si a pensionarilor", a mai afirmat Georgescu.

FMI si Comisia Europeana au acceptat cresterea salariilor bugetarilor pentru a reveni la nivelul din iunie 2010, prima majorare, de 8%, urmand sa fie operata de la 1 iunie, iar pensionarii vor primi banii retinuti incepand din aceeasi luna.

"S-a majorat deficitul bugetar cu o anumita suma suficienta pentru a acoperi cele doua promisiuni facute de USL, respectiv de premierul Victor Ponta: o anumita suma pentru readucerea salariilor nominale la nivelul din iunie 2010 incepand cu acordarea unei prime cresteri de 8% in luna iunie si, de asemenea, s-a gasit o solutie cuprinzatoare pentru solutionarea problemei pensionarilor, care urmeaza sa primeasca sume lunare incepand tot cu luna iunie", a declarat Florin Georgescu, ministrul desemnat pentru Finante.

Romania are in derulare un acord de tip preventiv cu FMI in valoare de 3,6 miliarde euro, completat de o intelegere similara cu Comisia Europeana pentru foduri disponibile de 1,4 miliarde euro si o linie de credit de 400 milioane euro de la Banca Mondiala. Acordul cu institutiile financiare internationale a fost incheiat in martie 2011, in prelungirea programului de 20 miliarde euro derulat in perioada 2009-2011.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri