Comunitatea de afaceri din Romania anunta crearea unei coalitii pentru crestere si stabilitate economica. Initiativa vine ca raspuns la deteriorarea mediului economic, datorata intr-o oarecare masura si recentelor turbulente, care au fost cauzate de ultimele evenimente politice.
Parteneriatul reuneste organizatii precum Camera de Comert Americana in Romania (AmCham Romania), Consiliul Investitorilor Straini (FIC), Fundatia Romania Business Leaders (RBLF), Camera de Comert Olanda-Romania, Camera de Comert Romano-Britanica, Camera Bilaterala de Comert si Industrie Romano-Canadiana, Camera de Comert Bilaterala Romania-Irlanda, Camera de Comert si Industrie Romania-Finlanda, Asociatia de Afaceri Danezo-Romana, Camera Bilaterala de Comert Romania-Cipru.

Parteneriatul este deschis si altor grupuri de afaceri care vor sa se alature acestei insiative. Companiile membre ale organizatiilor fondatoare reprezinta impreuna aproximativ 65% din totalul investitiilor in Romania, au creat mii de locuri de munca pentru cetatenii Romaniei si au contribuit semnificativ la bugetul de stat.

Ce vrea comunitatea de afaceri


"Suntem confruntati cu o depreciere fara precedent a monedei nationale. Vedem cum investitorii, antreprenorii si cetatenii isi pierd increderea in economia Romaniei. Potrivit evaluarilor anuale realizate de institutii internationale (precum Indicele de Perceptie a Coruptiei elaborat de Transparency International sau Doing Business in Romania al Bancii Mondiale), Romania se inscrie pe o traiectorie descendenta in ceea ce priveste atractivitatea economica, transparenta, eradicarea coruptiei, competitivitatea si educatia.

In calitate de reprezentanti ai sectorului privat ne exprimam ingrijorarea cu privire la viitorul afacerilor derulate in Romania, precum si al angajatilor nostri. In acest context, solicitam Guvernului initierea unui dialog strategic cu sectorul privat si cu alte entitati importante implicate, pentru a imbunatati mediul de afaceri si competitivitatea Romaniei pe plan international. Cerem astazi actiuni ferme si decisive pentru a recladi increderea in economia romaneasca.

Suntem pregatiti, ca intotdeauna, sa sprijinim guvernul in eforturile sale pentru a consolida o economie de piata functionala, in Romania. In acest sens, salutam masura referitoare la cresterea la 50% a deductibilitatii suplimentare in cazul cheltuielilor de cercetare-dezvoltare.

Scopul acestei coalitii este acela de a deveni un observator atent si un sustinator al masurilor de reforma economica, precum si de a incuraja respectarea de catre Romania a acordului cu Fondul Monetar International, care are rolul de garant al stabilitatii mediului de afaceri si al imbunatatirii competitivitatii Romaniei pe plan international."

Aceasta coalitie a fost constituita cu consultarea misiunilor diplomatice in Romania ale unor state membre ale UE, precum si ale Canadei si Statelor Unite ale Americii.

Primele ajustari ale estimarilor economice: atentie la efectele crizei politice!

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a inrautatit prognoza de crestere economica a Romaniei pentru acest an de la 1,2% la 0,8%, precum si pentru 2013, avertizand ca situatia externa dificila si criza politica interna ar putea afecta avansul PIB pe termen scurt.
Modificarea estimarii economice aferente anului in curs inverseaza ultima revizuire de catre BERD, din raportul din mai, cand institutia bancara ridicase prognoza pentru Romania de la 0,8% la 1,2%.

BERD a inrautatit si asteptarile privind cresterea economiei Romaniei anul urmator, de la 2,6% la 1,8%.

"Pana recent, economia Romaniei se afla pe cale de a inregistra crestere robusta in 2012, dupa recuperarea din 2011. Incetinirea din zona euro are un semnificativ efect de amortizare asupra exporturilor, iar dovezile unei dezintermedieri financiare a bancilor transfrontaliere evidentiaza importanta transmiterii crizei pe canalul sectorului financiar. Climatul extern slab si criza politica declansata in iulie ar putea afecta negativ cresterea pe termen scurt. Sprijinul financiar puternic de la FMI si alte institutii financiare internationale a asigurat o protectie importanta", se arata in raportul BERD.

Ce le-a spus Victor Ponta investitorilor

Premierul Victor Ponta le-a spus reprezentantilor mediului de afaceri ca doreste ca duminica, prin votul la referendum, criza politica sa se incheie, iar de luni problemele economice si financiare sa redevina prioritatea principala, iar investitorii sa beneficieze de stabilitate si predictibilitate.

Seful Guvernului s-a intalnit, marti, cu reprezentantii camerelor de comert nationale si ai camerelor de comert straine reprezentate in Romania





Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri