Organizarea Jocurilor Olimpice si Paralimpice la Londra in perioada iulie - septembrie va stimula economia britanica cu 5,33 miliarde lire sterline pana in 2015, prin imbunatatirea imaginii tarii gazda pe plan international, potrivit unui raport al Visa Europe.

"Majoritatea studiilor care au evaluat impactul unor evenimente majore precum Jocurile Olimpice si Paralimpice asupra oraselor gazda au aratat potentialul de manifestare a unei influente prelungite asupra economiei. Punctul de plecare al acestui fenomen, denumit adesea «efectul de mostenire», este imbunatatirea profilului international al tarii gazda ca urmare a expunerii extinse in presa internationala si a beneficiilor aduse de recomandarile facute de vizitatori atunci cand se intorc acasa", se arata in raport.

In perioada 2013 - 2015, cheltuielile turistilor vor creste cu 2,74 miliarde lire sterline, respectiv cu circa 18%, comparativ cu estimarile realizate pentru aceeasi perioada de timp in cazul in care Jocurile Olimpice si Paralimpice nu ar fi avut loc.

Estimarile iau in calcul factorii sezonieri, respectiv cresterile cheltuielilor turistilor care se inregistreaza in mod obisnuit in timpul verii.

Sectoarele care vor castiga ca urmare a cresterii cheltuielilor turistilor vor fi retailul (+778,4 milioane lire sterline), hotelurile (+507 milioane lire sterline) si industria divertismentului (+155,5 milioane lire sterline).

Aceste cresteri ale cheltuielilor turistilor se va reflecta in cresterea economiei britanice cu 1,42 miliarde lire sterline anual, respectiv cu 4,12 miliarde lire sterline per total pe parcursul celor trei ani, comparativ cu estimarile realizate pentru aceeasi perioada in cazul in care Jocurile Olimpice si Paralimpice nu ar fi avut loc.

Pe termen scurt, Marea Britanie beneficiaza de o injectie imediata de capital in suma de 804 milioane lire sterline in cele sapte saptamani de desfasurare a evenimentului, dintre care 749 milioane lire sterline reprezinta cheltuielile efectuate de turistii din strainatate.

Se estimeaza ca aceasta evolutie va conduce la cresterea activitatii economice cu 1,2 miliarde lire sterline, reprezentand echivalentul a circa 3,5% din avansul economiei britanice in 2012.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri