Ca cetateni europeni, romanii se pot bucura de libertatile ce stau la baza Uniunii. Putem deja sa depunem banii si sa ne imprumutam in strainatate.
La numai citeva luni pina la aderarea Romaniei cu drepturi depline la Uniunea Europeana, este firesc sa ne-ntrebam ce beneficii stau la dispozitia noastra ca urmare a aderarii. Unul dintre aceste beneficii decurge din libertatea de circulatie a banilor. Liberalizarea contului de capital si-a facut simtite din plin efectele pe piata romaneasca.

Accesul liber al strainilor la conturile din Romania a condus la un aflux fara precedent de valuta, leul s-a intarit si capitalurile au devenit mai ieftine. Piata creditului a ramas insa scumpa atit fata de statele vecine si cu atit mai mult fata de statele din vechea Europa. Daca strainii au liber la conturile bancare din Romania, si reciproca este valabila. Teoretic, nimic nu ne impiedica sa deschidem conturi si sa ne imprumutam de la o banca din orice stat membru al Uniunii Europene.

Cu ochii pe dobinda vecinului

Desi dobinzile la credite au avut o tendinta evidenta de scadere in ultimii ani, pe fondul concurentei mari dintre banci si al unui proces de dezinflatie continua, romanii pot fi invidiosi pe vecinii lor europeni. Gratie unei inflatii mult mai scazute si unei piete bancare extrem de competitive, si dobinzile sint mai atractive. Depozitele in banci straine ofera randamente destul de mici.

Creditele, in schimb, sint mai ieftine. Cu legislatia bancara deja aliniata la legislatia Uniunii Europene si libertatea de circulatie a capitalurilor, romanii pot visa la dobinzi de 3-4% la euro pentru imprumuturi daca aleg sa contracteze un credit la o banca cu sediul in alta tara. Pe piata bancara din Romania, chiar daca dobinzile vor mai scadea, ele nu vor ajunge foarte curind la nivelurile din UE. Cine-si inchipuie ca, numai prin efectul integrarii, dobinzile vor scadea se insala. Noi speram ca spre 2009, 2010, deja sa ne aliniem cu inflatia la tarile care merg cu clasa a treia in momentul de fata; media pe zona UE este o medie foarte buna, inflatia nu depaseste 2% si, normal, si creditele sint ieftine. In orizontul 2012-2014, cind speram ca leul se va topi in euro, normal ca si dobinzile se vor alinia, spune Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.

Sursa: http://www.cotidianul.ro/index.php?id=5175&art=12449&cHash=ab5f599c19

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri