Romania va primi, dupa ce va deveni membra a Uniunii Europene, un total de 17, 317 miliarde euro prin bugetul fondurilor structurale pentru perioada 2007-2013, adoptat marti de Parlamentul European, informeaza Rompres. Astfel, Romaniei i-au fost alocate 5,769 miliarde de euro din fondul de coeziune, 11,143 miliarde de euro din fondul de convergenta si 404 milioane euro pentru indeplinirea obiectivului de cooperare teritoriala europeana.

Pentru a beneficia de fondul de coeziune, PIB-ul unui stat membru pe cap de locuitor trebuie sa fie mai mic de 90% din media comunitara, asa cum este cazul pentru toate statele membre noi.

Fondul de convergenta se adreseaza regiunilor in care PIB-ul pe cap de locuitor este mai mic de 75 la suta din media din UE (calculat in 2000-2002). Dintre acestea, 12 cele mai putin prospere (cu PIB mai mic de 25 la suta din media UE in 2002) sunt situate in Romania si Bulgaria, potrivit celui de-al patrulea raport privind fondurile de coeziune al Comisiei Europene.

Parlamentul European a aprobat, marti, la Strasbourg, Pachetul financiar pentru Fondurile Structurale in perioada 2007-2013, prin adoptarea a cinci rapoarte, care stabilesc obiectivele, resursele financiare disponibile si criteriile de alocare a lor intr-o Uniune extinsa.

Circa 308 miliarde de euro - 35,7 la suta din bugetul total al Uniunii - vor fi disponibile, asa cum a fost prevazut, incepand cu 1 ianuarie 2007. Fondurile Structurale au ca obiectiv reducerea decalajelor intre regiunile Uniunii.

Fondurile structurale si Fondul de coeziune sunt parte a politicii structurale comunitare, care urmareste reducerea decalajelor de dezvoltare a diferitelor regiuni precum si dintre cele ale statelor membre ale Uniunii Europene, si promovarea, in acest mod, a coeziunii economice si sociale.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri