Romania a importat in primul trimestru al anului bauturi alcoolice de 28,2 milioane euro, in crestere cu 70% fata de perioada similara a anului trecut, potrivit Institutului National de Statistica, remise Rompres. In acelasi timp importul de tutun s-a cifrat la 91,4 milioane euro, in crestere cu 18% fata de perioada similara a anului trecut. In perioada mentionata exportul romanesc de bauturi alcolice a scazut cu 8,1% (in valoare de 8,8 milioane euro), iar exportul de tutun si inlocuitori a crescut cu 61%, cifrandu-se la 2,2 milioane euro.

Potrivit unui studiu al Organizatiei Mondiale a Sanatatii consumul mediu de bauturi alcoolice in Romania este de circa 6,21 litri pe cap de locuitor, situandu-se in a doua jumatate a clasamentului.

Berea se situeaza in preferintele romanilor de peste 15 ani, cu aproape 70 litri anual, in timp ce consumul mediu anual de vin este de circa este de peste 32 litri. Consumul de rachiuri si coniac este foarte mic, de circa 1,7 litri, iar cel whisky, gin, rom si vodca de de 0,8 litri de persoana. in mediul rural consumul de bauturi alcoolice depaseste 60% din totalul consumului, ajungand uneori chiar la 70%. Pe regiuni, cei mai mari consumatori de bauturi alcoolice sunt moldovenii, urmati de banateni, maramureseni si transilvaneni. Cel mai scazut consum de bauturi alcoolice se inregistreaza in Oltenia.

La nivel european, statisticile arata ca cei mai mari consumatori de alcool sunt luxemburghezii, cu 14,1 litri pe cap de locuitor, ungurii cu 11,27 litri, nemtii cu 10,98 litri, croatii (10,95 litri ), austriecii ( 10,4 litri ), slovenii ( 10,1 litri ), lituanienii (10 litri ) si moldovenii de peste Prut cu 10 litri.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri