Comisarul european pentru agricultura, Mariann Fisher Boel, considera ca Romania a facut progrese evidente in indeplinirea cerintelor de aderare si a dat asigurari ca raportul Comisiei Europene de la sfarsitul lunii septembrie va lua in considerare aceste progrese.

"Stiu ca s-a muncit foarte mult pentru indeplinirea criteriilor de aderare" a declarat citat de NewsIn Mariann Fisher Boel, dupa intalnirea de luni cu premierul Calin Popescu Tariceanu. Conform oficialului european, Romania a inregistrat progrese atat in ceea ce priveste dezvoltarea agentiilor de plati, cat si pentru implementarea Sistemului Integrat de Administrare si Control (IACS).

Primul-ministru Calin Popescu Tariceanu a afirmat ca din datele de la Ministerul Agriculturii, peste 2.000 de sate au fost cuprinse in sistemul IACS, insa eforturile Romaniei vor continua si dupa raportul CE din septembrie. in prezent, in subordinea Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale(MAPDR), functioneaza doua Agentii de plati care vor gestiona fonduri comunitare. Este vorba despre Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura(APIA), respectiv Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit(APDRP). Pentru slaba functionare a acestor agentii, agricultura romaneasca a primit stegulet rosu.

Nu conteaza doar ritmul, ci si calitatea lucrarilor din agricultura

Mariann Fisher Boel a atentionat posibilitatea sanctionarii Romaniei in cazul in care nu declara situatia reala a stocurilor de produse agroalimentare. Ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur, a prezentat in cadrul intalnirii, progresele Romaniei in sectorul agriculturii, in special stadiul functionarii agentiilor de plati.

Pana in prezent, in cadrul Agentiei de Plati si Interventii pentru Agricultura(APIA) au fost angajate 4.378 de persoane, pentru restul de 622 de posturi disponibile fiind organizate trei sesiuni in luna septembrie. Daca in urma acestor examene nu se ocupa locurile libere, se vor organiza si alte concursuri pentru ca termenul legal de finalizare a angajarilor este sfarsitul anului 2006.

APIA este responsabila si cu problema identificarii parcelelor. Ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur a mentionat ca 1.900 de comune au intrat in baza de date, iar pentru 1.031 dintre acestea procesul de identificare a parcelelor a fost finalizat. In ceea ce priveste dotarea agentiei, in prezent exista 1.250 de calculatoare si ministerul va organiza in luna octombrie o licitatie pentru a achizitiona inca 2.500 de calculatoare. Softul implementat de agentie este aproape finalizat, cel mai modern fiind "Registrul Fermelor", in care sunt inscrisi circa 1,5 milioane de fermieri.

In ceea ce priveste organismele modificate genetic(OMG), Flutur a declarat ca toti fermierii stiu ca de la anul este interzisa cultivarea OMG pe teritoriul tarii noastre, ca urmare a solicitarii Uniunii Europene. in prezent, in Romania exista aproximativ 1.100 cultivatori de soia modificata genetic, toti fiind autorizati. De asemenea, cele 118.000 hectare de teren pe care se cultiva soia modificata genetic sunt monitorizate de autoritati. Monitorizarea cultivatorilor se face de catre un organism de inspectie, aflat in subordinea Ministerului Agriculturii si format din 47 de inspectori la nivel de judet si 326 de specialisti nominalizati la nivel local.

Pentru lipsa sistemului de ecarisaj, Romania a primit la raportul din luna mai stegulet rosu. Firmele Protan Bucuresti si Atev Ungaria, care au castigat licitatia pentru punerea la punct a sistemului de ecarisaj din Romania, trebuie sa investeasca pana la sfarsitul anului 2006, suma14 milioane de euro, conform unui grafic de investitii pe care s-au angajat sa-l realizeze. Flutur apreciaza ca firmele responsabile si-au respectat angajamentele pana in prezent.

Comisarul european a atras atentia ca este important nu doar ritmul, ci si calitatea lucrarilor. De asemenea, Fisher a reamintit ca Romania va fi penalizata daca nu declara situatia reala a stocurilor de produse agroalimentare.

Vizita comisarului european, Mariann Fisher Boel este ultima inainte de prezentarea raportului CE din 26 septembrie.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri