Situația din agricultura românească este atât de gravă, după trei ani de secetă, încât, practic, nimeni nu mai poate pretinde că lucrurile se prezintă de altă manieră. Agricultorii români, în special cei mici, sunt de altfel suficient de afectați de cumulul de factori care le pun probleme afacerilor, de la creșterea prețurilor la input-uri și până la creșterea costurilor înființării de culturi, încât mulți dintre ei vorbesc deschis despre faliment, iar alții au și închis companiile.

"Fermierul este om de afaceri, el nu poate să piardă la infinit, ori în România fermierii sunt, practic, în al treilea an de secetă succesivă. Deci toți acești factori s-au cumulat și sigur că fermierii sunt, mulți dintre ei, în situații dificile din punct de vedere economic, dar cu atât mai mult în România, unde creditele sunt mult mai scumpe", a declarat pentru wall-street.ro Achim Irimescu, ministru plenipotențiar în cadrul Reprezentanței Permanente a României la Uniunea Europeană și fost ministru al Agriculturii.

Ajutoare de stat în loc de fonduri europene

Acesta adaugă însă că în România fermierii au mai fost afectați și de alt fenomen.

Astfel, spune Achim Irimescu, criza din agricultură nu a fost tratată în mod corespunzător la nivel european, Comisia Europeană acordând, de exemplu, celor 27 de state membre 450 de milioane de euro care, în cuvintele sale, "nu înseamnă nimic".

Mai concret, fostul ministru adaugă faptul că, de exemplu, în România, unde avem 9,4-9,7 milioane de hectare de teren arabil, dacă s-au acordat 30 de milioane de euro anul trecut, acest lucru nu înseamnă, practic, nimic.

În acest context, Comisia a venit cu o propunere care a agravat situația la nivel european, adică s-a mers pe încurajarea ajutoarelor de stat. Dar ce facem în situația în care Polonia a oferit anul trecut 3 miliarde ajutoare de stat fermierilor polonezi, iar România zero. În această situație, fermierul român a fost din nou dezavantajat. Nu ne mai mirăm, prin urmare, că o mulțime de de produse din vestul Europei au invadat piața românească.

Achim Irimescu, ministru plenipotențiar în cadrul Reprezentanței Permanente a României la Uniunea Europeană

Ca urmare a acestui fapt, oficialul român arată însă că s-a cerut sistematic la Bruxelles să se renunțe la ajutoarele de stat, iar pierderile să fie compensate din bani europeni care să se împartă echilibrat la toate statele membre.

Din păcate însă, admite Achim Irimescu, nu s-a găsit o astfel de soluție, situație motivată de Comisie prin faptul că Uniunea trebuie să susțină Ucraina.

Protestele fermierilor europeni nu s-au oprit

Cu privire la recentele proteste ale fermierilor europeni, Achim Irimescu arată că acestea nu s-au liniștit, drept dovadă fiind faptul că la un consiliu recent de miniștri, fermierii belgieni au demonstrat din nou.

Fostul ministru explică, prin urmare, că este o conjunctură nefavorabilă pentru fermieri, din moment ce se suprapun o serie de crize externe agriculturii cu cerințele din Green Deal și Politica Agricolă Comună (PAC).

Concret, acesta arată faptul că până să vină, de fapt, Green Deal, PAC a venit cu solicitări foarte mari pentru fermieri.

De altfel, adaugă Achim Irimescu, chiar lozinca pe care a anunțat-o Comisia la momentul demarării elaborării reformei Politicii Agricole Comune actuale a sunat, după cum consideră acesta și colegii săi, total neinspirat: Fermierii să facă mai mult cu mai puțin.

Asta înseamnă că s-au redus plățile directe cu 5% și banii pentru investiții în dezvoltarea rurală cu 15%. În plus, cerințele de mediu au crescut foarte mult. De exemplu, pe 25% dintre fondurile pe care le primește un stat membru pentru plăți directe, în cazul României aproape jumătate de miliard, trebuie să faci eco-scheme care nu sunt obligatorii pentru fermeri, dar sunt pentru statul membru. Iar acestea sunt angajamente de mediu, deci dintr-odată plata de bază a fermierului european a scăzut cu 25% pentru că numai cei care reușesc să facă eco-scheme mai recuperează acei 25% din plăți.

Achim Irimescu, ministru plenipotențiar în cadrul Reprezentanței Permanente a României la Uniunea Europeană

Toate acestea, mai spune fostul ministru, au venit în contextul în care prețurile la input-uri au crescut foarte tare. Astfel, la îngrășăminte, de la 1000 de lei tona s-a ajuns la peste 3000-3500 de lei tona, în vreme ce prețurile la energie electrică, gaze și semințe au crescut de asemenea, fermierii nemaireușind în schimb să-și recupereze investiția.

Rolul fermierilor, recunoscut la Bruxelles

Achim Irimescu explică de asemenea că, odată cu demonstrațiile fermierilor, s-a pus problema la Bruxelles să fie recunoscut rolul important al fermierului, din moment ce, adaugă acesta, fără hrana produsă de fermier avem o mare problemă socială, cetățenii Uniunii trebuind să aibă securitate alimentară.

Prin urmare, adaugă acesta, nu doar că fermierul este cel care produce hrana noastră cea de toate zilele, dar el are și rol în menținerea spațiului rural, a peisajului și a tradițiilor.

Citeste si:

    Se încearcă trasarea viitoarei Politici Agricole Comune, pentru că pe actuala o cosmetizăm puțin, dar e clar că șchioapătă. Luna anterioară, ministrul italian al Agriculturii a spus un lucru foarte important: cu o plată medie de 120 de euro pe hectar, nu putem spune că susținem agricultorii care să ne producă hrana, este o subvenție mult prea mică.

    Achim Irimescu, ministru plenipotențiar în cadrul Reprezentanței Permanente a României la Uniunea Europeană

    Nu în ultimul rând, oficialul ia în considerare de asemenea și ce se întâmplă cu prețurile la cereale. Astfel, adaugă Achim Irimescu, prețul la porumb este sub 170 de euro pe tonă, ceea ce înseamnă că este foarte greu pentru un fermier să-și recupereze investiția.

    În acest context, prin urmare, concluzionează fostul ministru, au fost demarate discuțiile pentru viitoarea Politică Agricolă Comună care se va aplica după 2027, moment în care, precizează acesta, se speră să fie o Politică Agricolă Comună mult mai simplă.

    Participă și tu la evenimentul Agricultura viitorului, care va avea loc pe data de 23 aprilie, la hotelul Sheraton, în prezența autorităților din domeniu, dar și a fermierilor, a producătorilor locali și a reprezentanților din retail.

    Citeste si:

      Sursa foto: Shutterstock / Gabriel Petrescu

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Luca Dinulescu
      Luca Dinulescu este jurnalist, activând anterior pentru publicații precum Digi 24, Adevărul sau Academia Cațavencu. A desfășurat de asemenea o activitate publicistică constând în patru volume publicate, între acestea numărându-se proză, nuvele și benzi desenate. Este absolvent de Regie Film și a fost de asemenea posesor al bursei J.W.Fulbright pe scenaristică și regie de film.

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



      Setari Cookie-uri